Hlavní obsah

Tramvajová trať v Ostravě znovu stojí, tentokrát zloději ukradli celý kabel

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Během dvou dnů se již podruhé v Ostravě zastavil provoz na tramvajové lince číslo 5 kvůli vandalům či zlodějům, kteří ve středu poničili optický kabel, který je součástí traťového zabezpečovacího zařízení. V pátek ráno ukradli celý kabel, avšak na jiném místě trati.

Článek

Právě na této ostravské jednokolejné tramvajové trati se na jaře v roce 2008 čelně srazily dvě tramvaje. Při této nehodě zahynuli tři cestující a dalších pět desítek lidí bylo zraněno. Za nehodu byl odsouzen řidič jedné z tramvají, Petr Hroch, který nepočkal na určeném místě na křížení s protijedoucí tramvají. Následně se soupravy čelně srazily.

Celou středu cestující jedoucí z Ostravy-Poruby do Vřesiny a zpět museli kvůli poškození kabelu využívat náhradní autobusovou dopravu. Stejná situace zřejmě bude i během pátku. Obě události řeší policie, pachateli hrozí vězení od jednoho do šesti let.

„Oba případy policisté prověřují pro podezření z trestného činu poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. V tuto chvíli není nikdo obviněný, probíhají výslechy oznamovatele a svědků události, které mohou vést k pachateli. Tomu hrozí odnětí svobody od jednoho do šesti let. Škoda byla zatím nekonkrétně vyčíslena v řádech sta tisíců korun,“ informovala Právo ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Podle ní nyní policie ohledává místo události. „Byl povolán také psovod se speciálně vycvičeným psem.“

„Dnes byl opět zastaven provoz na tramvajové lince číslo 5. Přitom poslední případ poškození optického kabelu se na této trati přihodil ve středu brzy ráno. Nyní však již vandalové či zloději kabel ukradli. Vzhledem k tomu, že se událost stala tak krátce po sobě, tak už víme, jak s tím nakládat. A možná se nám podaří provoz této linky zajistit dříve než ve středu, kdy se zde celý den nejezdilo a lidé museli v úseku zastávek Vřesinská - Zátiší využívat náhradní autobusovou dopravu, tak jako nyní,“ sdělil Právu mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Kabel zlodějům k ničemu není

Doplnil, že netuší, proč nějaký člověk optický kabel ničí a bere. „Vždyť jim k ničemu nemůže být,“ zkonstatoval Albrecht. Podotkl, že pachatel či pachatelé způsobili dopravnímu podniku a cestujícím těmito opakovanými činy velké komplikace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám