Hlavní obsah

USA ukončí činnost rekonstrukčních týmů v Afghánistánu

Kábul

Souběžně se stahováním desetitisíců amerických vojáků z Afghánistánu chtějí Spojené státy omezovat civilní pomoc v afghánských provinciích. Do roku 2014, kdy mají odejít všichni vojáci, se má také zastavit činnost provinčních rekonstrukčních týmů (PRT). Vyplývá to z informací, které agentura AP získala od amerických činitelů v Kábulu. V provincii Lógar působí i český PRT.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci před výjezdem na patrolu

Článek

Spojené státy v Afghánistánu udržují asi 80 týmů s experty pro rozvojovou pomoc, v nichž pracuje na 400 lidí. Jejich počet se má snížit na polovinu s tím, že odborníci se mají přesunout na čtyři americké konzuláty v zemi a na velké velvyslanectví USA v Kábulu.

Reorganizace má začít 20. července v pěti provinčních metropolích a v dalších dvou provinciích, o detailech se má rozhodnout na dvoudenní konferenci, která za účasti amerických a afghánských činitelů začne 29. června. O osudu dalších provinčních programů se má rozhodnout v srpnu.

Provinční rekonstrukční týmy mají v Afghánistánu i další země včetně České republiky. Český tým působí od března 2008 v provincii Lógar jižně od Kábulu, jeho členy je 12 civilních odborníků a několik set vojáků vyslaných k jejich ochraně.

V Afghánistánu je nyní přes 500 českých vojáků, sloužit má letos v zemi až 720 vojáků a v roce 2012 nejvýš 640 vojáků. Podstatná část z nich má chránit český PRT.

Zdroje AP se nezmiňují o osudu konkrétních provinčních týmů z třetích zemí. Uvádějí pouze, že omezování počtu civilních expertů se má podle amerických představ týkat všech "západních civilních odborníků". Pro každou provincii bude vypracován specifický plán s přihlédnutím k místním podmínkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám