Hlavní obsah

Soutěž karlovarského festivalu uvede temné Lollipop Monster nebo groteskní Prázdniny u moře

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do hlavní soutěže Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byly vybrány také dva osobité snímky z úplně jiného ranku – Lollipop Monster je příběhem dvou dívek, které pod tlakem zvráceného okolí ztratí půdu pod nohama, Prázdniny u moře jsou zase kouzelným dílkem plným humoru, kde se nemluví.

Článek

Německý film Lollipop Monster je temným obrazem dvou rozvrácených rodin. Patnáctileté dívky Ari a Oona jsou naprosto odlišné, a přesto k sobě najdou cestu. Pojí je podobná rodinná zkušenost, kde si jich nikdo nevšímá, kde je nikdo neposlouchá. Blonďatá Ari hledá sama sebe nahodilým sexem, Oona vyjadřuje smutek ze sebevraždy otce sebepoškozováním a morbidními kresbami. A aby toho nebylo málo, ani pěkné přátelství nevydrží dlouho.

Lollipop Monster překvapuje nejen vizuálním zpracováním závažného tématu, ale také hereckým umem obou dívek. Snímek natočila Ziska Riemannová jako svůj celovečerní hraný debut, režisérka je také muzikantka a autorka komiksů.

Barevné Prázdniny u moře

Francouzský počin Prázdniny u moře (Holidays by the Sea) zavede diváka do zcela jiného světa než pochmurný Lollipop Monster. Je to barevná, vtipná a originální groteska o jedněch zvláštních prázdninách.

Příběh je skládačka několika postav, které reprezentují nejrůznější typy Francouzů – od pankáčů až po důchodce. Každý si představuje odpočinek jinak: letitá manželská dvojice jej tráví v obytném přívěsu, sousedé s dorůstajícími dcerami v domku, rodinka vedená přísným otcem staví podle jeho pokynů stan.

Ačkoli se protagonisté potkávají jen v některých případech, všichni mají společné to, že nemluví, ale vyjadřují se výrazem a gesty. Pascal Rabaté natočil svůj film bez dialogů podle komiksů, které sám napsal.

Mezi herci se objeví známé tváře. Maria de Medeirosová loni navštívila Karlovy Vary s filmem Hitler v Hollywoodu, Dominique Pinon je zase známý z filmů Delikatesy a Amélie z Montmartru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám