Hlavní obsah

Cameronovy výroky jsou na hranici stupidity, prohlásila argentinská prezidentka

– Buenos Aires
Novinky, rei

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová ostře zareagovala na středeční výrok britského premiéra Davida Camerona ohledně Falklandských ostrovů v Atlantském oceánu, které si Argentina nárokuje. Kirchnerová podle agentury Reuters řekla, že Británie je hrubá koloniální mocnost v úpadku, Cameron je arogantní a jeho výroky se pohybují na pomezí stupidity.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová

Článek

„Jeho poznámky jsou výrazem průměrnosti a téměř stupidity. Británie v 21. století zůstává hrubou koloniální mocností v úpadku, neboť kolonialismus je zastaralý stejně jako nespravedlivý," řekla Kirchnerová a dodala, že obě země by o ostrovech, které patří Británii od roku 1833, měly jednat.

„Řekl bych, že dokud Falklandské ostrovy chtějí být suverénním britským území, měly by zůstat suverénním britským územím. Tečka. Konec příběhu,“ reagoval během středečních interpelací v dolní komoře parlamentu premiér Cameron na podnět jeho stranického kolegy Andrewa Rosindella, aby americkému prezidentovi Baracku Obamovi připomněl, že Británie nehodlá o příslušnosti ostrovů v Atlantiku diskutovat.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron

Debata o Falklandech v Británii tento týden znovu ožila po novinovém článku námořního velitele, který bojoval v 80. letech ve válce o ostrovy. Admirál Sandy Woodward varoval, že armádní škrty, chybějící letadlová loď a oslabení americké podpory pro britské nároky by mohly vyústit ve stav, kdy Británie nebude v případě vojenského napadení Argentinou Falklandské ostrovy schopna ubránit.

Argentina a Británie bojovaly o Falklandy na jaře 1982. Boje vypukly po invazi dvanáctitisícového argentinského kontingentu na ostrovy. V desetitýdenním konfliktu o Falklandy přišlo o život 255 britských a 650 argentinských vojáků. Argentinská vláda se ani přes porážku nároků na Falklandy nikdy nevzdala. A opakovaně své nároky vznesla v OSN. Má podporu latinskoamerických států.

Reklama

Výběr článků

Načítám