Hlavní obsah

Odbory se prohlásily za vítěze a už mluví o další stávce

• Aktualizováno

Stávka ještě neskončila a odboráři už hrozí další stávkou. Podle odborových organizací je čtvrteční protest jen začátkem dalších a tvrdších opatření, která chystají, pokud vláda nezmění svůj postoj k reformám a nepřistoupí na jejich požadavky. Premiér Petr Nečas označil za vítěze občany, kteří prokázali nadhled a stávku zvládli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V průvodu šel i předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek (uprostřed).

Článek

"Stálo metro, tramvaje i autobusy," konstatoval potěšeně šéf ASO Bohumír Dufek s tím, že dnešní den má jasného vítěze v podobě odborářů.

Luboš Pomajbík z odborové organizace pražského dopravního podniku popřel, že by odboráři komukoliv bránili v práci. O tom hovořil pražský primátor v souvislosti s vokovickou vozovnou. Vše prý mohou dokázat svědci i kamery ve vozovnách. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

V průvodu šel i předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek (uprostřed).

Dufek uvedl, že stačilo, kdyby odboráři zablokovali křižovatku u Muzea, jak původně plánovali, a celá Praha by skutečně stála. Jelikož od toho upustili, mohli si podle jejich názoru Pražané užít průjezdné město, byť metro stálo.

Předáci rovněž poděkovali lidem za účast a podporu.

Kalousek mohl zavinit "velký malér"

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša si v rozhovoru pro Novinky průběh stávky pochvaloval s tím, že všechny vlaky v republice stojí, a že tedy se podařilo ukázat soudržnost odborářů. Připomněl také, že se podařilo od generální stávky v roce 1989 poprvé zastavit metro i většinu veřejné dopravy v Praze.

Pozastavil se však nad incidentem před ministerstvem financí, kde demonstrující házeli rajčata na Kalouska, který si vyšel z úřadu s demonstranty pomluvit. „Šokující je, že někdo takto podcenil situaci, že došlo k vtlačení lidí do Letenské ulice. Takový stav jsem naposledy zažil 17. listopadu roku 1989,“ sdělil Novinkám Pejša.

„Jestli toto bude chtít někdo připisovat na vrub organizátorům, tak mi bude připomínat Milouše Jakeše, který skončil jako kůl v plotě, protože už nechápal, co se děje,“ dodal Pejša.

Podle něj mohlo Kalouskovo gesto, kdy šel středem ulice přímo proti demonstrujícím, vyvolat „obrovský malér“. „To byl ten nejnešťastnější moment celého dne,“ míní Pejša. Podle něj se stal dav demonstrujících neovladatelným, lidé přestali reagovat na výzvy organizátorů a je prý jen dílem velkého štěstí, že nebyl nikdo ušlapán.

Zamyslet by se měli i policisté

Policisté, jejichž práci sice ocenil, by se podle něj měli také zamyslet nad tím, jestli něco nepodcenili. Zmínil se také o skupince lidí, kteří se proti demonstrantům postavili s transparenty typu „Lůza, odborářů múza“ nebo „Stát není dojná kráva, podojte si své odboráře“. Na ty část demonstrantů vtrhla a rozcupovala jim transparenty. Konflikt se podařilo vyřešit až kordonu policistů.

Na adresu policistů si odborový boss postěžoval i kvůli tlačenici v Letenské s tím, že navzdory jejich výzvám se tam vydali až v krajně vypjaté situaci. Podle Pejši bude nespokojených lidí v ulicích stále více, a je třeba se naučit, jak s davy pracovat.

Anketa

Souhlasíte s tvrzením, že čtvrteční stávka je vítězstvím odborů?
Ano
18,9 %
Ne
81,1 %
Celkem hlasovalo 37630 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám