Hlavní obsah

Zpocený Nečas dorazil do Sněmovny pěšky, poslanci přijeli na kolech a skútrech

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada, nig, rsk

Naprosto neobvyklý obrázek - poloprázdné parkoviště u Sněmovny, ve sněmovní šatně halda jízdních kol. Poslanci i zaměstnanci se zařídili po svém. Jindy plné parkoviště a přilehlé ulice tentokrát vystřídaly zvýšené hlídky policistů a ve Sněmovní ulici připravené zátarasy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jízdní kola v parlamentu

Článek

"Hezké počasí, příjemná procházka, já jsem spokojený," popsal novinářům svoji cestu do práce premiér Petr Nečas (ODS), který přišel pěšky a bez ochranky, i když část cesty absolvoval autem. Pěšky prý urazil asi tři kilometry. A bylo to na něm vidět. Značně zpocený usedl do své lavice. Až při odpovědi na jednu z interpelací si premiér opět navlékl sako.

Někteří z poslanců vyměnili své vozy nejen za kola, ale k přesunu použili skútry. Od dubna do října jezdí na skútru značky Piaggio pravidelně poslanec Viktor Paggio (VV), a to v obleku ze Žižkova. „Největší mýtus je, že se jízdou na skútru zašpiníte. Vůbec to není pravda, zaparkujete, slezete, oprášíte boty a jdete,“ uvedl.

Na 25 let staré babetě začal před nedávnem jezdit do Sněmovny i poslanec Petr Skokan (VV). Na motorkách jezdí už třicet let. „Moje babeta má jednu obrovskou výhodu. Jelikož nejede víc, než 45 kilometrů v hodině, tak nikdy nepřekročím povolenou rychlost,“ řekl Právu. Cesta z Košíř na Malou Stranu mu trvala jen 13 minut.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Petr Skokan (VV) přijel na babetě.

„Bylo to příjemné, moc jsem si to užíval,“ řekl Právu místopředseda klubu ODS Jan Vidím, který přijel na motocyklu. Prý má na něm omezovač rychlosti, takže víc než 45 km za hodinu jet nemůže. Pochvaloval si, jak byly silnice průjezdné. Ne snad, že by stávku podporoval, ale právě v narážce na pohodový a zcela klidný průjezd Prahou zavtipkoval: „To by mohla být klidně generální stávka.“

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda klubu ODS Jan Vidím dorazil také na motorce.

Opozice naopak stávkující podporuje. Komunističtí poslanci dokonce ozdobili své klopy plackou s nápisem stávka. Jinak se ale zatím stávka při jednání dolní komory příliš neprojevila. Těžko říct, zda nízkou, zhruba poloviční účast poslanců, způsobily obavy z toho, jak se dostanou do práce, anebo spíš ranní písemné interpelace, které nikdy příliš zájemců nelákají. Stávka, nestávka.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec za Věci veřejné Viktor Paggio dorazil na motocyklu.

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké záběry pochodu odborářů Prahou

O půlnoci ze středy na čtvrtek vypukla v České republice největší stávka od roku 1989. Železniční doprava stojí a výrazně omezena je i MHD v některých městech....

Výběr článků

Načítám