Hlavní obsah

Hackeři napadli stránky CIA, citlivé údaje prý nezískali

Skupina hackerů Lulz Security vyřadila v noci ze středy na čtvrtek z provozu internetové stránky americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) www.cia.gov. Podle CIA se však hackeři nedostali k citlivým informacím a ani nijak neohrozili fungování rozvědky. Stejná skupina tento týden pronikla i do informačního systému amerického Senátu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle agentury AP útok začal o půlnoci SELČ. Oficiální stránky CIA byly nejprve zcela nedostupné, později byl přístup na ně problematický. Během noci se ale problém podařilo vyřešit.

Podle odborníka na kybernetickou kriminalitu Jeffreyho Carra nemohl útok na veřejnou stránku CIA nijak ohrozit fungování rozvědky, protože utajované informace na těchto stránkách nejsou. "Hackeři tím jenom říkají: 'Podívejte, jak jsme dobří'," řekl Carr. "Jde jim jen o ztrapnění napadené instituce, chtějí ukázat, že její zabezpečení je k ničemu," dodal.

Skupina Lulz Security tento týden napadla i stránky amerického Senátu a zveřejnila seznam dat, která zde získala. Podle představitelů Senátu hackeři pravděpodobně získali některá uživatelská jména a hesla. Skupina se přihlásila také k dřívějším útokům na firmy Sony a Nintendo.

Americké instituce v posledních týdnech oznámily, že se chtějí víc zaměřit na nebezpečí kybernetických útoků. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se jim hodlá věnovat stejně intenzivně jako ochraně před teroristickým útokem. Ministerstvo obrany zase oznámilo, že závažné útoky na americké vládní internetové systémy by mohly být hodnoceny jako válečný čin a mohla by přijít i vojenská odveta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám