Hlavní obsah

Vlaky a metro nejedou, symbolem stávky je cyklista

Právo, Novinky, pko, mh, trj,
Aktualizováno

O půlnoci odstartovala celodenní stávka v dopravě. Lidé řeší, jak se dostanou do práce či z práce, žáci a studenti do škol. Vůbec nevyjely vlaky, v Praze nejede metro. V ulicích jsou stovky cyklistů. Například nábřeží směrem od Modřan do centra je jimi přeplněné. Během dopoledne nepojede metro a jen omezený počet tramvají a autobusů.

Symbolem stávky se stal cyklistaVideo: Novinky

 
Článek

Podle pražského radního pro dopravu Karla Březiny nenastoupil na ranní směnu dostatek řidičů, aby mohl být zajištěn provoz metra.

Primátor Bohuslav Svoboda řekl, že během dopoledne metro nepojede. Pokud bude v provozu, tak spíše odpoledne. [celá zpráva]

Spousta lidí vyrazila do města pěšky a na kole. A to i ti, kteří obvykle na kole nejezdí. Ti občas nezvládali proplétat se mezi auty. Ve městě se stalo už několik nehod, jichž se sváteční cyklisté účastnili.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé v Praze vyrazili do práce na kole.

Kola jezdila dokonce i na magistrále.

"Pražská záchranka ošetřila už tři zraněné cyklisty, všechna zranění byla lehká," řekla Novinkám mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Situace v Praze bez metra se začala ráno komplikovat, obecně ale platí, že je v metropoli klid. Například Nuselský most je průjezdný bez jakýchkoliv komplikací. Prázdná je i Jižní spojka.

Jen na Andělu se ráno na tramvajových zastávkách hromadily davy lidí, tramvaje jezdily přeplněné. V provozu tam jsou  linky 10 a 14. Spousta lidí také míří do centra pěšky.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda informuje o dopravní situaci v Praze

V Praze vyjelo 68 tramvají, 140 zůstalo stát. Jede 98 autobusů dopravního podniku a 80 autobusů soukromých. Nevyjelo jich 753. Prioritně jsou obslouženy páteřní tramvajové linky 9 a 22 a také 26, jela i trojka.

Fungují autobusy, které nahradily příměstské vlaky. Jezdí jich asi 30. "Provoz je zatím neobyčejně klidný," řekl brzy ráno Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a jejím okolí organizuje hromadnou dopravu.

V Brně taky zvolili na kola

I v Brně zvolili lidé častěji jako dopravu kolo. Například cyklostezka kolem řeky Svratky vedoucí až téměř k centru města, kudy denně jezdí do práce spíše jednotlivci, byla poměrně vytížená. Na jednom místě každých pět minut mezi sedmou a osmou hodinou ranní projelo kolem deseti cyklistů.

Na nádražích je klid

Situace v České republice je klidná, vlaková nádraží jsou prázdná, lidé o stávce vědí a nechodí na ně. Objevují se na nich většinou cizinci, kteří informace nemají.

Větší ruch je na nádražích autobusových.

Spoje MHD v Brně nebo v Olomouci, které byly i přes stávku vypraveny, jsou zatím minimálně vytíženy. Podobně je tomu i v dalších městech, jako jsou Ústí nad Labem nebo Karlovy Vary. [celá zpráva]

Shromáždění na Dejvické

V Praze protestovalo v noci ve stanici metra Dejvická několik stovek lidí proti zastavení dopravy.  [celá zpráva]

V metru se po půlnoci rozjel protistávkový happening, organizátoři ho ukončili v půl druhéVideo: Novinky

Dopravní odbory chtějí protestem vyjádřit nesouhlas s vládními reformami. Nelíbí se jim například stanovení věku odchodu do důchodu. Argumentují, že člověk v 70 letech není schopen pracovat jako řidič.

Stávka se původně měla uskutečnit v pondělí, soud ji ale předběžným opatřením zakázal. Uvedl, že odbory ji neoznámily včas s předstihem tří pracovních dní.

Odbory ji zrušily a přesunuly na čtvrtek - a také ji prodloužily. Původně měla být od tří hodin od rána do zhruba 16:00, nyní je celodenní.

Lidé, kteří jezdí do práce vlakem, se budou muset spolehnout na autobusy. Ať už na běžné linky nebo na ty, které pojedou místo vlaků. Jejich přehled naleznete ZDE

Pokud lidé vědí, že budou mít s cestou do práce problém, měli by zaměstnavatele informovat. Lze se s ním dohodnout na neplaceném volnu či práci z domova.

Někteří dokonce volí varianty jako přespání u kamarádů, kteří bydlí blíže centru, v hotelích nebo v práci. [celá zpráva]

Anketa

Měli jste problém s cestou do práce?
Ne, dostal/a jsem se bez problémů
75,9 %
Ano, musel/a jsem vymýšlet náhradní způsob dopravy
6,9 %
Ano, zůstal/a jsem s autem v koloně
0,8 %
Ne, do práce jsem raději nejel/a
16,4 %
Celkem hlasovalo 7896 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám