Hlavní obsah

Sýrie vyzývá uprchlíky k návratu, Turecko pro ně buduje další tábory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Sýrie vyzvala, aby se lidé, kteří uprchli před zásahem armády z města Džisr aš-Šughúr, vrátili. V Turecku je jich 8500 a Ankara pro ně začala budovat další dva stanové tábory.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrský uprchlický tábor v Turecku

Článek

Syrské úřady oznámily, že se situace ve městě vrátila k normálu, ale že armáda stále pronásleduje radikály v okolních horách. Současně armáda oznámila omezenou vojenskou operaci v 40 kilometrů vzdáleném stotisícovém Maaratu Numán. Přemisťují se k němu tanky a početné jednotky. Ve městě prý byly podniknuty útoky na budovy státní správy a Sýrie tvrdí, že pronásleduje ozbrojené gangy a teroristické organizace, podle mnohých ale jen likviduje opozici.

Tanky byly rozmístěny na celém severu Sýrie i na kmenových územích na východě, kde se denně těží 380 000 barelů ropy. Obrněné transportéry vjely do tamního města Dajr az-Zaur a jsou rovněž u Abú Kamálu na hranicích s Irákem.

V Turecku už je 8500 uprchlíků, z nichž polovinu tvoří děti. Další tisíce lidí opouštění Maarat Numán. Podle OSN uprchlo na 10 000 lidí.

Syrský vyslanec Hasan Turkmaní by se měl ještě ve středu sejít s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. Turecko je spojencem Sýrie, ale kritizovalo zásah proti opozici stejně jako Liga arabských států (LAS).

Její postoj Damašek zkritizoval. Podle syrského představitele Jussúfa Ahmada je překvapen nevyváženým postojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám