Hlavní obsah

USA nebudou mít v ČR systém varování proti raketám

– Praha • Aktualizováno

V Praze nebude středisko včasného varování, jež mělo vyhodnocovat data z protiraketového „deštníku“ USA. Češi budou hledat jiný způsob zapojení do projektu. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) to řekl po středečním jednání s náměstkem ministra obrany USA Williamem Lynnem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Středisko mělo v amerických plánech nahradit záměr administrativy předchozího amerického prezidenta George Bushe, kterým bylo postavit na českém území radar zapojený do systému protiraketové obrany. Podle Vondry USA nyní své záměry opět přehodnotily a systém bude zapojen do struktury NATO.

Proti vystavění radaru v Brdech se bouřila část české veřejnosti i Rusko, které podle BIS zapojilo do antikampaně v ČR své agenty. Lidé odmítali hostit na českém území cizí armádní složky, Rusko zase pokládalo protiraketovou obranu za ohrožení jeho suverenity.

Spojené státy pod administrativou Baracka Obamy odstoupily od plánů na výstavbu protiraketového deštníku ve střední Evropě a začaly uvažovat o jiných možnostech, jak využít českého spojence. Výsledkem bylo středisko včasného varování v Praze. Nakonec Amerika zjevně vyslyšela také volání po tom, aby podobné obranné mechanismy kontrolovala Severoatlantická aliance.

ČR a USA se dostaly do bodu, kdy je plán na vybudování střediska včasného varování na českém území překonán, uvedl na tiskové konferenci po setkání s Lynnem Vondra. Obě země podle něj mají dostatek oblastí, v nichž mohou významně spolupracovat. Minulou středu dal Vondra při své návštěvě Bruselu najevo, že středisko je pro ČR po původních plánech na výstavbu radaru "cenou útěchy".

Reklama

Výběr článků

Načítám