Hlavní obsah

CIA je podezřelá ze spáchání válečných zločinů v Iráku

– Washington

Tajná americká velká porota zjišťuje roli agentů CIA v případech možných dalších válečných zločinů v rámci války s terorismem. Jedním z případů je i vražda Iráčana zabitého ve věznici Abú Ghrajb, uvedl v pondělí časopis Time. Mluvčí žalobce agentuře AFP potvrdil, že vyšetřování opravdu probíhá.

Článek

CIA se snažila smrt Manadila Džamadího utajit. Aby jeho tělo nepodlehlo rozkladu, bylo obloženo ledem. Proto se mu přezdívalo ledový muž, aby - jak píše Time - "nevypadal tolik mrtvý". Fotografie zabitého, nad nímž pózoval se vztyčeným palcem americký voják Charles Graner, obletěla svět. [celá zpráva]

Americké úřady uvedly, že Džamádí byl zavražděn. Jediný obviněný v případu - příslušník amerických speciálních jednotek – byl nakonec obvinění zproštěn.

Vyšetřování se soustřeďuje na zaměstnance CIA Marka Swannera, jenž zabitého vyslýchal těsně před smrtí. Swanner již dříve uvedl, že Džamadímu nijak neublížil.

Obesláni svědci

Žalobce John Durham už začal předvolávat svědky v případu. Jsou mezi nimi i vojáci, kteří sloužili v nechvalně proslulé věznici. Durhamova velká porota má dokonce právo obvinit i agenty CIA. Time uvedl, že se jedná o prověření vážných obvinění, jako jsou válečné zločiny, mučení a souvisejí paragrafy.

Agenti CIA už dříve případ předložili generálnímu inspektorovi CIA, aby předal případ ministerstvu spravedlnosti, ale nic se nestalo.

Americký internetový deník Politico napsal, že pokud nakonec žalobci někoho obviní z válečných zločinů, mohlo by to být výbušné téma na politické scéně. Bývalý senátor Rick Santorum usilující o republikánskou nominaci na prezidenta již vyzval k zastavení vyšetřování. Podle něj jde o politické stíhání.

Skandál s týráním Iráčanů zadržovaných Američany ve věznici Abú Ghrajb vypuknul v roce 2004.

Před soudem kvůli němu stanulo 11 vojáků. Většina vinu přiznala, takže jejich tresty byly nízké - od propuštění z armády po deset let vězení. Obžalovaní původně poukazovali na to, že pouze plnili příkazy nadřízených a připravovali Iráčany k výslechům. Nikdo z vyšších velitelů odsouzen nebyl.

Další sporný případ

Podle agentury AP, která se odvolává na nejmenované zdroje, generální inspektor CIA znovu otevřel vyšetřování také dalšího případu z éry bývalého prezidenta George Bushe mladšího, který na zpravodajskou službu vrhá špatné světlo. V roce 2003 agenti CIA zatkli německého občana Khalida Masriho na dovolené v Makedonii, kterého podezřívali z vazeb na Al-Káidu, a převezli ho do tajného vězení v Afghánistánu, kde ho mučili. Později se ale ukázalo, že muž nebyl tím, koho hledali. [celá zpráva]

Německo vydalo kvůli únosu zatykač na agenty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám