Hlavní obsah

Metro zastavíme na téměř 30 hodin, vyhlásili odboráři

Právo, Novinky, jim, hyp, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dopravní odbory v úterý přečetly novinářům dohodu mezi nimi a Dopravním podnikem hlavního města Prahy, z níž mimo jiné vyplývá, že všichni řidiči, kteří úderem půlnoci mezi středou a čtvrtkem budou ještě v terénu, dorazí do cíle jízdy. Všechny stanice metra zřejmě zůstanou po celých čtvrtečních 24 hodin uzavřeny.

Článek

„Našim účelem je, aby provozy všech tří linek byly zastaveny,“ zdůraznili odboráři po jednání s vedením DPP.

Odboráři upřesnili, že po skončení stávky v pátek po půlnoci noční linky metra již vyjíždět nebudou. Běžně totiž soupravy jezdí i po půlnoci, a to i do 0:55 hodin. Podmínkou ve smlouvě ale je, že vedoucí souprav musí zajistit, aby se všechny vozy dostaly do depa. Ovšem ty tam budou stát od předchozího dne. První vlaky tedy vyjedou podzemkou až v pátek v ranních hodinách.

Podle šéfa DPP Martina Dvořáka všichni zaměstnanci rozhodně stávkovat nebudou. Stále podle něj platí, že se podnik pokusí zajistit provoz metra v omezeném režimu, tedy že by mohlo jezdit jako v neděli.

To samé platí také pro provoz autobusů a tramvají. Noční provoz v pátek bude zahájen podle platného jízdního řádu. Je však třeba počítat s tím, že první linky vyjedou z vozoven a točen do města až po půlnoci.

Blokády organizovány nebudou

Odbory dopravního podniku rovněž přislíbily, že nebudou organizovat žádné blokády silnic. Jak ale již dříve jiní odboroví předáci uvedli, nelze zaručit, že někde spontánně nevzniknou.

Odbory se s dopravním podnikem také shodly, že bude všem zaměstnancům zaručeno právo stávkovat i pracovat, přičemž nikomu nebudou hrozit žádné postihy, resp. DPP nebude nikoho finančně motivovat, aby se do stávky nezapojil. Nestávkujícím, kteří nebudu moci vykonávat práci, má být však vyplacena náhrada mzdy. Stávkující musí zase předem ohlásit, kdy stávku zahajují.

Vlaky budou stát po celé ČR. Přehled dopravy v jednotlivých krajích
Praha - Podle odborů nepojede MHD včetně metra, dopravní podnik ale věří, že se mu podaří částečný provoz zajistit. Odboráři chystají demonstrace a zřejmě i blokády. Uskutečnit by se měly například před ministerstvy zdravotnictví, financí nebo na Pražském hradě. V Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů, především na příměstských linkách. Ke stávce se totiž pravděpodobně nepřipojí soukromí dopravci jezdící v rámci pražské integrované dopravy.
Středočeský kraj - Stávka zřejmě zasáhne především lidi dojíždějící za prací do Prahy, auta a autobusy se kvůli ucpaným silnicím nemusejí do metropole dostat.
Jihočeský kraj - Českobudějovická MHD se ke čtvrteční stávce odborů připojí jen symbolicky, jezdit bude podle jízdních řádů.
Plzeňský kraj - Řidiči linkových autobusů řeknou konečné slovo ve středu. Jejich kolegové z MHD v Plzni stávkovat nebudou.
Karlovarský kraj - Autobusy MHD i linkové spoje pojedou dle jízdních řádů.
Ústecký kraj - Stávku chystají někteří řidiči ústeckého dopravního podniku, naopak v Mostě stávku vyloučili. Ústecké trolejbusy a autobusy zřejmě nebudou jezdit celý den.
Liberecký kraj - Autobusy budou jezdit jako obvykle.
Královéhradecký kraj - Odboráři Dopravního podniku města Hradec Králové se ke stávce zřejmě nepřipojí, běžný provoz pravděpodobně zachovají i linkové autobusy.
Pardubický kraj - Stávka se zřejmě autobusové dopravy nedotkne.
Vysočina - Odbory MHD se ke stávce připojí pouze symbolicky, provoz bude zachován bez omezení.
Jihomoravský kraj - Odboráři počítají s plným zastavením provozu MHD v Brně, zřejmě ale upustí od plánovaných blokád. V dalších velkých městech regionu se pravděpodobně stávkovat nebude.
Olomoucký kraj - Stávka s největší pravděpodobností omezí provoz MHD v Olomouci, dopravce zpracovává krizový jízdní řád.
Zlínský kraj - Ve Zlíně a Otrokovicích se stávka MHD nedotkne, vozy pojedou podle jízdních řádů.
Moravskoslezský kraj - Ke stávce se zřejmě připojí odbory ostravského dopravního podniku, MHD proto možná nebude jezdit. V Opavě budou řidiči stávkovat jen symbolicky.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám