Hlavní obsah

V Bahrajnu začali soudit lékaře za pomoc demonstrantům

– Manáma
Novinky,

Šestnáct bahrajnských lékařů stanulo v pondělí před soudem. Obvinili je, že během protestů ovládli státní nemocnici, ukrývali v ní zbraně a věznili lidi. Jeden z lékařů uvedl, že jeho přiznání bylo vynucené mučením, ale soudce ho umlčel, uvedla CNN.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Demonstranti v Bahrajnu před nemocnicí v době protestů

Článek

Celkem bylo v Bahrajnu obviněno 24 lékařů a 23 sester a zdravotníků. Většina z nich pracovala v nemocnici Salmanija.

V první skupině souzených bylo 11 mužů a pět žen. Muži měli oholené hlavy a všichni vypadli velmi vyčerpaně a v obličeji se jim zračil strach.

Jeden z lékařů se snažil soudci říci, že jeho přiznání bylo vynuceno mučením, ale soudce jej zastavil s tím, že může svědčit později při procesu. Soudce ale souhlasil, aby byli obvinění vyšetřeni civilními lékaři a ne jen vojenskými.

Žalobci uvedli v pondělí, že v nemocnici byli ukryté automatické zbraně a že lékaři státní nemocnici ovládli a že unášeli lidi a věznili je v budově. Podle vládního úředníka Abdula Azíze bina Mubarkaa Chalífy podněcovali sektářské násilí, protože odmítali ošetřit menšinové sunnity, kteří v zemi vládnou a Indy.

Obvinění zločinců v bílých pláštích

„Očekáváme, že lékaři jsou věrni přísaze a slouží všem lidem bez ohledu na vyznání,“ řekl Chalífa CNN den před zahájením procesu.

Foto: Hamad I Mohhamed, Reuters

Převrácené kontejnery v centru bahrajnské Manámy

Bahrajnská velvyslankyně v USA Houda Nunová řekla k případu, že nemocnice „sloužila jako koordinační středisko protestujících a že politická a sektářská činnost převládala nad službou, což ohrožovalo životy.“

Tak tomu podle ní bylo v době protestů, které byly potlačeny za pomoci zahraničních vojáků z Kataru a Saúdské Arábie. Během tohoto období bylo pacientům odmítáno ošetření na základě jejich vyznání nebo národnosti a volání na záchrannou službu byla přehlížena.

„Přízemí nemocnice bylo zabarikádováno a Salmaníja jasně přestala být neutrálním zdravotnickým zařízením. Výsledkem bylo, že akce na zajištění nemocnice byla nevyhnutelná a nutná,“ řekla velvyslankyně. Narážena na tvrdý zásah bezpečnostních sil, které vtrhly do nemocnice a vyvlekly z ní pacienty i lékaře. [celá zpráva]

Lékaři ošetřovali zraněné demonstranty

Tvrzení bahrajnské vlády odmítají i nezávislé mezinárodní organizace, jako Lékaři za lidská práva. „Zdokumentovali jsme systematické útoky na zdravotnický personál v Bahrajnu včetně bití, mučení a zmizení více než třiceti lékařů,“ uvedl tajemník organizace Richard Solom. [celá zpráva]

Foto: Hamad I Mohhamed, Reuters

Saúdskoarabské transportéry na cestě do Manámy

K činnosti lékařů v nemocnici uvedl: „Zjistili jsme, že lékaři poskytovali etickou a život zachraňující pomoc pacientům, které bahrajnské bezpečnostní síly postřelily, zadržely a mučily. Vycházel z výpovědí 45 pacientů, lékařů, sester a svědků, které organizace vyslechla."

Vojenský soud v Bahrajnu v neděli poslal na rok za mříže studentku střední školy, která se v básních vyjadřovala kriticky vůči královské rodině. Aját Gormeziová byla uznána vinnou z podílu na nezákonných protivládních protestech, z ohrožení bezpečnosti veřejnosti a podněcování nenávisti vůči vládě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám