Hlavní obsah

Stockholmské metro jako největší švédská galerie

Novinky, Lucie Poštolková

Zapomeňte na zašlé a oprýskané mramorové obložení mnohých stanic metra. Pokud se ocitnete ve Stockholmu, pokochejte se jízdou v tamějším metru. Nechali tu totiž volnou ruku sochařům a malířům. Vznikl tak dechberoucí projekt - největší švédská galerie, která rozsvítila podzemí do roztodivných barev i tvarů.

Článek

Budete-li čekat na metro ve stockholmském podzemí, rozhodně se rozhlédněte kolem sebe. Zjistíte, že se nacházíte v největším a nejpůsobivějším výtvarném muzeu, které mnozí označují jako nejdelší výtvarnou galerii světa.

Za cenu jízdenky se tu nejen svezete, ale také si prohlédnete mozaiky, sochy, malby, instalace, nápisy a reliéfy z období od roku 1950 až do současnosti, a to ve většině stanic metra.

Foto: Profimedia.cz

Z celkového počtu 100 stanic vládne umění konkrétně v 90 z nich. Vznikla zde neuvěřitelná výzdoba, která se prolíná s klasickým prostředím metra.

Například stanice Solna Centrum vypadá jako jeskyně. Strop je vymalovaný jasně červenou barvou a stěny jsou zelené. Připomínají tak smrkový les, který se táhne celý kilometr. Cestující si tuto stanici obzvláště pochvalují.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Pro změnu stanice T-Centralen vás přenese do snové říše, kde se prolínají světle modré, fialové a růžové rostliny. Ve stanici Högdalen se můžete kochat krásou obrovských tulipánů o velikosti člověka.

Téměř 110 kilometrů místních linek metra obsahuje práce asi stovek umělců. Možná se vám nebudou líbit úplně všechny výtvarné kreace, ale pro oživení temného metra to byl jistě kladný krok.

Pokud nebudete mít dostatek času na prohlížení celého metra, vydejte se alespoň do stanic Rådhuset a Fridhemsplan, které místní rozhodně doporučují. Pak se vraťte stejnou trasou zpět a podívejte se ještě na umění ve stanici Kungsträdgården, kde prostor lámou pruhy, mozaiky a šachovnice pnoucí se od podlahy až po strop. Ve výklencích pak stojí sochy ve stylu antického Řecka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám