Hlavní obsah

Blokády silnic bychom řešili domluvou, říká náměstek policejního prezidenta

Novinky, jim

Kdo bude v rámci stávky blokovat silnice, bude mít co dočinění s policií. Policisté se ale v první řadě pokusí případným hříšníkům domluvit, použití síly je až poslední možné řešení, sdělil Novinkám náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák

Článek

„Naším cílem je zajistit průjezdnost komunikací tak, aby větší množství obyvatelstva nemělo více problémů, které stávka a eventuální blokády přinesou, než je nezbytně nutné,“ řekl Husák.

Zdůraznil, že policie se stávkou nezabývá, jelikož na ni má každý právo podle Ústavy. „Jestliže ale přijde nějaká skupinka lidí na komunikace, jestliže zablokuje některé dopravní tepny, tak už to se stávkou nemá nic společného a je to otázkou práva shromažďovacího,“ vysvětlil Husák s tím, že v takovém případě přichází na řadu pořádkové služby.

Použití síly, donucovacích prostředků je vždy stran až nejzazšího možného řešení dané situace.
Vladimír Husák

O potlačování však podle něj nemůže být řeč. „Já bych to takto expresivně neviděl. Je třeba vždy vycházet z konkrétní situace. Bude záležet na způsobu, na rozsahu, na množství lidí, prostředků, které se k tomu použijí. Každopádně si myslím, že nějaké enormní nasazení síly v daném případě je téměř vyloučeno,“ řekl náměstek policejního prezidia.

Připustil sice, že s podobnými situacemi nemá česká policie valné zkušenosti a modelové situace má spíše jen na papíře, ale momentálně se policisté připravují zejména na případ, kdy by se stalo něco po stránce legislativně technické.

Podle Husáka policie preferuje při řešení sporů dialog, k čemuž slouží antikonfliktní týmy. „Použití síly, donucovacích prostředků je vždy stran až nejzazšího možného řešení dané situace,“ řekl Husák.

Doplnil, že policie by měla mít pod kontrolou situaci ve všech větších městech i na hlavních tazích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám