Hlavní obsah

Stávka bude, ale zřejmě ne v pondělí

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jn, trj

Odboráři budou stávkovat proti vládním reformám, řekl v sobotu odpoledne šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Podle dobře informovaného zdroje Práva se protest uskuteční jiný den než v pondělí, bude ale o to tvrdší. Odbory pražského dopravního podniku navíc trvají na tom, že stávku nahlásily ve středu, a protest tedy proběhne podle plánu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Stávka v každém případě bude," řekl Zavadil. Podle něj je v souladu s Ústavou a ne podle zákona o kolektivním vyjednávání.

Vedení odborových svazů se teď chystá jednat o její podobě a také analyzovat rozhodnutí soudu. Výsledek by měl být v neděli odpoledne. Analýzy odboráři předají soudcům.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša (vlevo) s šéfem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem

"Stávka se s největší pravděpodobností nebude v pondělí konat, ale posune se na jiný termín, bude však o to tvrdší a dramatičtější," řekl Právu zdroj z koordinačního výboru stávky.

Odbory pražského DP: protest jsme ohlásily včas

Šéf jednoho z odborových sdružení DP Luboš Olejár Právu řekl, že odbory stávku vedení DP nahlásily už ve středu, tedy včas a MHD podle něj v pondělí ráno nevyjede.

Podle něj se rozhodnutí soudu pražského DP netýká. „Nebylo nám doručeno. Mluvil jsem asi s pěti předsedy odborových organizací a DP Praha drží pondělní třetí hodinu ranní jako zahájení stávky,“ řekl Olejár.

Podle odborářů DP stávku nahlásili 8. června v pět hodin ráno. "Takže stávka v Praze bude a možná se prodlouží. Vláda nám nebude zakazovat ústavní právo pomocí politického pravicového soudu," sdělili odboráři.

Šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák podle serveru Aktuálně v sobotu večer naznačil, že některé odborové organizace již oznámily, že od pondělní stávky odstupují. Definitivní rozhodnutí padne po nedělním jednání.

Rozhodnutí soudu podle Olejáře muselo vzniknout na objednávku vlády. To naznačili i další odboroví předáci. Přijde jim podivné, že v jiných případech se soudy vlečou, toto předběžné opatření ale bylo vydáno hned.

Podle vyjádření premiéra Petra Nečase po jednání vlády se ale soudní rozhodnutí týká všech odborových svazů.

Mluvčí DPP Novinkám řekla, že "oficiálně byla stávka vyhlášena v pátek". Dopravce zatím čeká na stanovisko odborářů, a všechna opatření přijatá s vidinou pondělní stávky proto zůstávají v platnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám