Hlavní obsah

Berou si občany jako živý štít, ale vláda nátlaku odborů nepodlehne, řekl Nečas

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) neupírá odborům právo na stávku, nezamlouvá se mu však, že protest zasáhne do chodu státu a života ostatních občanů. Podle něj si odbory z lidí dělají rukojmí a živé štíty v rámci úsilí o dosažení vlastních zájmů, což považuje ministerský předseda za nepřijatelné. Od reforem vláda neustoupí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Je to závažné omezení občanských práv a svobod. Respektuji právo hájit své zájmy i formou stávky, ale nemohu respektovat, když si někdo bere ostatní občany za rukojmí nebo živý štít,“ sdělil Nečas nedlouho po ohlášení stávky, která má v pondělí zablokovat dopravu po celém území.

Předseda vlády pak ujistil, že jeho vláda nátlaku odborářů nepodlehne s tím, že odstoupení od reforem nepřipadá v úvahu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že vláda je ochotna s odbory jednat o jednotlivých parametrech reforem, ale zásadně je měnit nechce. Odbory podle Nečase přichází na jednání jen s absolutní negací vládních návrhů.

„Zdá se, že odbory by nechtěly vůbec žádné reformy. Pro dlouhodobou konkurenceschopnost jsou reformy nutné více než rok a jinde v Evropě dochází k mnohem drastičtějším opatřením,“ poznamenal Nečas.

Ekonomické dopady stávky zatím nechtěl Nečas komentovat, jelikož je vzhledem k nedostatku informací nelze odhadnout.

Odbory rezignovaly na sociální dialog, míní Kalousek

Podobně si na přístup odborů ke společnému jednání postěžoval i Kalousek. „Odbory předem rezignovaly na sociální dialog a dávají přednost nátlakovým akcím,“ řekl správce státní kasy. Odmítl přitom, že by vláda nepočítala s jejich výhradami k jednotlivým reformním krokům.

Jako příklad uvedl ústupek v případě druhého důchodového pilíře, který obvykle zavádí povinné důchodové pojištění u soukromých fondů. Vláda nakonec schválila požadavek odborů, aby byl druhý pilíř dobrovolný.

V dalším případě se odbory ani neozvaly se svými stanovisky. „Zákon je nyní v připomínkovém řízení, ale jaké jsou jejich výhrady, ještě nevím. Ale už vím, že od pondělka budou od 3:00 rána občané rukojmím výkřiku‚ my jsme o tom ještě nejednali, ale už dopředu víme, že tomu budeme bránit‘,“ dodal ministr.

A v ironickém tónu pokračoval i nadále, když parafrázoval odborářské požadavky: „My nechceme, aby se dělaly jakékoli změny, a pokud, tak to nesmí být na úkor sociálních dávek, na úkor vládních výdajů, na úkor rovných podmínek, my trváme na privilegiích, která jsme si vymohli.“

Podle Kalouska vláda hodlá i v budoucnu s odbory vyjednávat, přesvědčit je o nutnosti změn hodlá předkládáním analýz a „bilancí důsledků toho, když se neudělá nic“.

Anketa

Souhlasíte s premiérem Nečasem, že si stávkující odboráři berou občany jako rukojmí?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 6354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám