Hlavní obsah

Průjmy v Německu: původcem infekce jsou přece jen výhonky, ne okurky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Zdrojem střevní nákazy ECEH, která si vyžádala již 30 lidských životů, jsou luštěninové klíčky a výhonky z biofarmy v dolnosaském Bienenbüttelu. V pátek to potvrdily testy. Vzorky pocházely z výhonků, které byly odebrány z popelnice infikované rodiny nedaleko Bonnu na západě Německa.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Nádoba s fazolovými klíčky, které jsou podezřelé, že způsobily nákazu.

Článek

Již v pátek ráno se objevily neoficiální zprávy, že poslední vývoj opět podezření vůči klíčkům posílil. Informace z vládních kruhů naznačovaly, že německé orgány zruší varování před konzumací ostatní zeleniny. Stále více indicií prý naznačuje souvislost mezi bakterií EHEC a jistým pěstitelem semenných klíčků a výhonků v Dolním Sasku.

Před polednem prohlásil v Berlíně šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Reinhard Burger, že na vině jsou s největší pravděpodobností klíčky. Současně zrušil varování před konzumací okurek, rajčat a salátů, vydané kvůli epidemii střevní bakterie E.coli (EHEC) způsobující smrtící průjmy.

Ředitel spolkového ústavu pro hodnocení rizik (BfR) Andreas Hensel pak na tiskové konferenci řekl, že varování úřadů před klíčky a výhonky naproti tomu zůstává v platnosti. "Především syrové klíčky by lidé neměli konzumovat," řekl podle DPA.

Kromě Německa se onemocnění rozšířilo do více než desítky evropských zemí a do severní Ameriky a prokázalo se tam u více než stovky osob. Jeho zdroj ale zůstával zatím neznámý. Jako první se v podezření ocitly okurky dovezené ze Španělska, testy to ale vyvrátily.

Po nich padlo podezření na zeleninové a luštěninové klíčky z biofarmy v dolnosaském Bienenbüttelu, ani tam ale laboratorní testy v uplynulých dnech výskyt EHEC zatím nepotvrdily. [celá zpráva]

Ukázalo se však, že podobná infekce tam nedávno postihla několik zaměstnanců. Úřady proto tento závod dále sledovaly a snažily se zjistit další fakta. Nakonec zjistili, že právě tato farma je zdrojem infekce EHEC.

Okurky jsou mimo podezření

Obvinění španělských okurek z šíření nákazy, které způsobilo praktické zastavení jejich prodeje v Evropské unii a nakonec se ukázalo jako nepodložené, může mít přece jen svou právní dohru.

Náměstek španělské ministryně zahraničí pro EU Diego López Garrido sice ve čtvrtek v Berlíně oznámil, že Španělsko nebude za aféru požadovat odškodnění od Německa jako státu, to ale neznamená, že španělská soukromá sdružení nemohou žalovat konkrétní německé orgány.[celá zpráva]

Obětí 30, nakažených téměř tři tisíce

V pátek bylo oznámeno, že právní kancelář Lindenpartners, zastupující sdružení španělských zelinářů a ovocnářů Frunet, podala u hamburského správního soudu podnět k nařízení, aby jim hamburské správní orgány umožnily nahlédnout do dokumentace výnosů týkající se nákazy EHEC. Město se statusem spolkové země to totiž zatím odmítalo, napsala DPA. To by mohlo znamenat přípravu žaloby o odškodnění, protože právě hamburské orgány vydaly varování před konzumací španělských okurek jako možného zdroje nákazy.

Počet obětí nebezpečné střevní nákazy zatím dosáhl 31. Německo ke čtvrtku celkově eviduje 30 úmrtí, jednu lidskou oběť už dříve nahlásilo Švédsko. Dalších více než 2800 osob se bakterií nakazilo, několik set jich má nebezpečný syndrom selhání ledvin HUS.[celá zpráva]

Vývoj však současně vedl ve čtvrtek experty k mírnému optimismu, že to nejhorší už má země za sebou. Asi stovka nakažených je podle Světové zdravotnické organizace v desítce dalších zemí.

Chronologie krvácivých průjmů způsobených EHEC

  • 10. května – Na severu Německa se začala šířit nebezpečná střevní bakterie EHEC.
  • 21. května – První oběť nákazy V Dolním Sasku zemřela třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy.
  • 24. května – Za dva týdny se v Německu nakazilo EHEC na 460 lidí,  na následky onemocnění zemřela už druhá žena.
  •  25. května –Berlínský mikrobiologický Institut Roberta Kocha vydal varování před konzumací syrových rajčat, salátových okurek a listového salátu ze severu Německa.
  • 26. května – Hamburský hygienický institut oznámil, že zdrojem nákazy jsou salátové okurky ze Španělska. Infekce se již objevila také v Dánsku a ve Švédsku.
  • 27. května – Infekce zabila pět lidí. První případy se objevily v Británii a Nizozemsku u lidí, kteří se vrátili z Německa.
  • 28. května – Počet obětí střevní infekce v Německu vzrostl na devět. Nakažených je tisíc. SZPI oznámil, že podezřelé okurky byly dodány i do ČR.
  • 31. května - První oběť EHEC mimo území Německa; ve Švédsku nákaze podlehla padesátiletá žena. K dalším zemí, kam se bakterie postupně dostala patřily Británie, ČR, Dánsko, Francie, Kanada, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko a USA.
  • 5. června - Německé úřady informovaly, že zdrojem nákazy mohly být v Německu pěstované fazolové výhonky z farmy v dolnosaském Bienenbüttelu. První testy podezření nepotvrdily, ale ukázalo se, že podobná infekce tam nedávno postihla několik zaměstnanců.
  • 10. června - Německo potvrdilo, že zdrojem nákazy přeci jen byly luštěninové klíčky z Bienenbüttelu. Počet potvrzených obětí nákazy v Německu dosáhl 31, další jedna oběť je hlášena ze Švédska.                                           ČTK

Naopak Slovensko si oddechlo - opakované testy potvrdily, že hospitalizovaný Slovák se nebezpečným typem bakterie EHEC nenakazil. Nákaza se tak v zemi neprokázala.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám