Hlavní obsah

Rozhodčí v Novém Bydžově pískl začátek fotbalu a spadlo půl metru vody

Právo, Vladislav Prouza
Nový Bydžov
Aktualizováno

Středeční fotbalové finále krajského poháru mezi Převyšovem a Jaroměří v Novém Bydžově skončilo dříve, než začalo. Rozhodčí přesně v pět odpoledne pískl zahájení zápasu, načež namísto fotbalu mohli diváci sledovat nebývalou průtrž mračen. Kvůli podmáčení se zřítil jeden z domů v obci.

Foto: ČTK

V Novém Bydžově se kvůli silnému dešti zřítila část činžovního domu.

Článek

Trávník novobydžovského stadiónu pokrylo během půl hodiny skoro půl metru vody. „Hráči se záhy ocitli po kolena ve vodě. Bouřka ukončila zápas dříve, než začal. Na povodně jsme tady vcelku zvyklí, ale takový intenzivní přívalový déšť za posledních deset let opravdu nepamatuji,“ konstatoval starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS).

Přívalová vlna proměnila v dravé řeky desítku novobydžovských ulic, zaplavila sklepy domů a sklepní prostory chirurgie místní nemocnice. „Ulicemi teklo odhadem čtyřicet centimetrů vody,“ popsal Louda. Povodeň napomohla i zřícení části stěny jednoho ze soukromých činžovních domů, odkud hasiči pomocí žebříku evakuovali muže se psem. „Dům byl v katastrofálním stavu a bylo pouze otázkou času, kdy se něco podobného stane. O evakuovaného člověka jsme připraveni se postarat. Máme azylový byt. Zatím však, pokud vím, nikdo o pomoc nepožádal,“ podotkl starosta.

Trochu tragikomické je, že ve spadlém domě sídlil pohřební ústav. Zbytek budovy bude zřejmě stržen.

Katastrofě mnohem většího rozsahu zabránila v Novém Bydžově duchapřítomnost zdejších vodohospodářů a rekonstruovaná kanalizace. „Obsluha čističky okamžitě pustila čerpadla na plný výkon a prostřednictvím kanalizace se podařilo dostat značné množství vody do řeky. Jinak by bylo půl města pod vodou,“ tvrdí Louda.

Foto: ČTK

V Novém Bydžově se kvůli silnému dešti zřítila část činžovního domu.

Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali od středečního večera u téměř třiceti mimořádných událostí způsobených bouří. „Šlo hlavně o popadané stromy, zatopené sklepy a vichrem poničené střechy,“ upřesnila mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Nápor větru nevydržela v Adršpachu na Náchodsku vzrostlá lípa, která spadla na dvojici zaparkovaných aut. Hasiči z Úpice na Trutnovsku zajišťovali část plechové střešní krytiny na větrem poškozeném domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám