Hlavní obsah

ČR má urychlit růst důchodového věku, tlačí Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Česko by mělo zvyšovat hranici pro odchod do důchodu rychleji, než v současnosti plánuje vláda, konstatovala v úterý Evropská komise v doporučeních, která vydala každému členskému státu. Vláda Petra Nečase (ODS) chce ročně odchod do důchodu zvyšovat podle data narození o dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Současní třicátníci by tak podle návrhu penzijní reformy, o níž jedná Sněmovna, měli do penze odcházet ve věku kolem 68 let. Děti, které se narodily v poslední dekádě, pak mohou do důchodu odcházet až v 70 letech.

„Snahy (vlády) by se měly zaměřit na další změny ve státním pilíři (důchodového systému), kam patří i rychlejší zvyšování věku odchodu do důchodu, než je plánováno. To by mělo být podtrženo opatřeními pro podporu zaměstnanosti u starších pracovníků,“ uvedla Evropská komise.

Podle Bruselu by Česko mělo spustit i druhý pilíř, který Nečasova vláda plánuje a který má tvořit spoření u penzijních fondů. Komise nicméně upozorňuje, že politici se musí postarat, aby se takového spoření účastnilo co nejvíce lidí a poplatky za jeho správu byly co nejnižší a dostatečně průhledné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám