Hlavní obsah

Radiace z Fukušimy byla dvakrát vyšší, než vláda odhadovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská vláda opravila odhady míry radiace, která unikla z jaderné elektrárny Fukušima v prvním týdnu poté, co ji v březnu zasáhlo tsunami vyvolané silným zemětřesením. Radiace byla ve skutečnosti dvojnásobná, informovala stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do zakázané zóny ve Fukušimě pronikli vetřelciVideo: Reuters

 
Článek

Vyšetřování pohromy odhaluje nové detaily, které ukazují, nakolik vláda neměla po havárii relevantní informace a společnost Tepco provozující elektrárnu nebyla schopná krizi zvládat. Tři reaktory se roztavily mnohem dříve, než se uvádělo, a z narušeného zařízení unikalo mnohem silnější záření.

Japonský úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost (Nisa) odhaduje, že do atmosféry uniklo z Fukušimy 770 000 terabecquerelů, což je více než dvojnásobek dřívějšího odhadu, který zněl 370 000 terabecquerelů.

Jde o množství, které představuje přibližně 15 %  celkové radiace, která unikla po havárii jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986. Přesto to podle BBC znamená, že zamoření okolí elektrárny bylo mnohem nebezpečnější, než se dosud uvádělo.

Silné zemětřesení postihlo Japonsko  11. března a pohromu znásobila otřesy vyvolaná vlna tsunami. Zahynulo 15 280 lidí a dalších 8 500 se nadále pohřešuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám