Hlavní obsah

Bývalý šéf MMF Strauss-Kahn stanul u soudu, cítí se nevinný

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Bývalý předseda Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn přijel v pondělí k newyorskému soudu. Byl u něj obviněn ze sexuálního útoku na pokojskou v drahém newyorském hotelu. Podle očekávání uvedl, že se necítí vinen, uvádí BBC.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Strausse-Kahna přivádějí k newyorskému soudu,.

Článek

Před soudní budovou na jeho příjezd čekaly stovky demonstrantů z řad odpůrců globalizace i ze zaměstnanců hotelu, kteří na něj křičeli: "Hanba"

Strauss-Kahn (62)  čelí sedmi žalobám kvůli sexuálnímu napadení 32leté pokojské původem z Afriky v hotelu Sofitel, k němuž došlo 14. května. Je mezi nimi i pokus o znásilnění.

Strauss-Kahn, který měl původně kandidovat za levici na post francouzského prezidenta, obvinění popřel. Jeho právník Benjamin Bratman televizi SkyNews už v neděli sdělil, že jeho mandant bude u soudu očištěn.

Sperma na šatech

Největší rozruch ale vyvolaly úniky zpráv od soudu. Jeden z advokátů Strausse-Kahna řekl, že úniky informací zpochybňují právo na spravedlivý proces.

Mimo jiné se například objevilo, že testy DNA potvrdily, že na šatech pokojské bylo sperma Strausse-Kahna.

Pondělní soudní stání trvalo zhruba deset minut, další stání je plánované na 18. července, uvedla ČTK. Nyní začne příprava procesu, která by podle amerických médií měla trvat dva až tři měsíce.

Právník pokojské v pondělí uvedl, že jeho klientka bude u soudu svědčit.

Dvaašedesátiletému Francouzovi, který byl zadržen 14. května, hrozí až 25 let vězení, bude-li uznán vinným ze sexuálního násilí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám