Hlavní obsah

V Iráku zemřelo pět amerických vojáků

– Bagdád • Aktualizováno
Novinky, rei

Ve střední části Iráku zemřelo v pondělí pět amerických vojáků. Oznámila to armáda USA. O několik hodin dříve zabila další bomba v Tikrítu nejméně 13 lidí.

Foto: Profimedia.cz

V Iráku nadále působí necelých 50 000 vojáků USA, kteří mají za úkol vycvičit irácké síly.

Článek

Armáda nespecifikovala, jak a kde vojáci zemřeli. Ve zprávě jen stojí: "Pět příslušníků amerických ozbrojených sil bylo v pondělí zabito ve středním Iráku." Jedná se o největší počet amerických vojáků zabitých při jednom útoku v Iráku za poslední dva roky.

Irácká média informovala o raketovém útoku na americkou základnu Camp Victory v Bagdádu. Mělo na ni dopadnout pět raket. Za hranicí tábora byli nalezeni dva mrtví vzbouřenci, které zřejmě zabily další jejich rakety, jež explodovaly při pokusu o odpálení.

USA stáhly své bojové jednotky ze země loni. V Iráku však nadále působí tisíce armádních instruktorů. Definitivně mají zemi opustit s koncem roku. K protestům proti prodloužení jejich působení v Iráku nedávno vyzval vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr.

V Iráku od invaze v březnu 2003 zemřelo 4459 vojáků. K úmrtím v jejich řadách v poslední době dochází zřídka. Naposledy v lednu zemřeli dva z nich při výcviku iráckých sil, když proti nim obrátil zbraň jeden z příslušníků. Pondělí bylo pro americké vojáky v Iráku nejtragičtějším dnem za poslední dva roky.

Další bombový útok v Tikrítu

V pondělí rovněž vybuchla další bomba v rodném městě bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Tikrítu. Nálož byla umístěna v automobilu u vjezdu do místního palácového komplexu.

Zemřelo nejméně 16 lidí a 19 dalších bylo zraněno, uvedla agentura Reuters. Mezi mrtvými bylo několik vojáků včetně plukovníka, který vedl vojenské zpravodajství.

Útok se udál jen tři dny poté, co při útoku na tamní mešitu zemřelo přinejmenším 21 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám