Hlavní obsah

Ženu, kterou měli znásilnit Kaddáfího žoldáci, přijaly USA

Benghází

Libyjku Iman Obajdíovou, která v březnu v libyjském Tripolisu vtrhla do hotelu obývaného zahraničními novináři, aby vypověděla, jak ji znásilnili vládní vojáci, přijaly Spojené státy. Podle agentury AP tam z libyjského Benghází odcestovala v neděli.

Článek

Marva Obajdíová potvrdila, že její sestra opustila „hlavní město“ libyjských povstalců v soukromém letadle vypraveném nejmenovanou humanitární organizací s podporou americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Spolu s Obajdíovou se do USA přes Maltu a Rakousko vypravil i její otec.

Žena zřejmě pokládá svůj azyl za dočasný. „Chceme, aby měla možnost odpočinout si a psychicky se vyléčit. Bylo toho na ni příliš,“ uvedla sestra Obajdíové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjku vypovídající o znásilnění vyvedla tajná policieVideo: Reuters

Žena, která koncem března v rozrušeném stavu vtrhla do tripoliského hotelu Rixos obývaného zahraničními novináři a tvrdila, že ji znásilnili vojáci, než ji z hotelu za pomocí personálu odvlekli pracovníci bezpečnostních složek, do Benghází přicestovala tento týden z Kataru. Tam se dostala z Tuniska, kam jí údajně pomohli zběhlí vojáci.

Sestra Obajdíové vypověděla, že katarské úřady se k ní chovaly přátelsky, což se ale změnilo pár hodin před vyhoštěním tento týden. „Iman chtěla cestovat z Kataru přímo do Ameriky, ale z nějakých logistických důvodů to Katar nepovolil,“ dodala Marva Obajdíová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám