Hlavní obsah

Čínský teenager prodal ledvinu, aby měl na iPad 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Sedmnáctiletý Číňan prodal svou ledvinu za 57 000 korun, aby měl na tablet iPad 2, uvedl ve čtvrtek list Daily Telegraph s odvoláním na čínskou televizi Šen-čchen.

Foto: Profimedia.cz

Transplantace ledviny. Ilustrační foto

Článek

"Chtěl jsem si koupit iPad 2, ale neměl jsem na to peníze," svěřil se muž čínské televizi. Při brouzdání internetem prý objevil nabídku 20 000 jüanů za ledvinu. Po krátkém vyjednávání odjel mladík z provincie Kunag-tung do města Čchen-čou v provincii Chu-nan , kde mu v místní nemocnici ledvinu vyoperovali a po třech dnech ho propustili. Měl ale zdravotní problémy.

„Když se vrátil zpátky, měl laptop od Applu," řekla jeho matka Liu. „Chtěla jsem vědět, kde získal tolik peněz a on se mi nakonec přiznal, že prodal jednu ze svých ledvin," dodala.

Matka potom jela se synem do Čchen-čou, aby oznámila na policii spáchání trestného činu. V pátrání se ale moc nepokročilo. Všechna tři telefonní čísla agentů, na něž mladík volal, byla vypnutá. Nemocnice uvedla, že neví nic o transplantaci, ale urologické oddělení od ní má pronajaté soukromník.

Kolem případu rozvířila diskuse o tom, jak je mladá generace materialistická. „Je to selhání výchovy, která má propagovat morálku, hloupé chování tohoto teenagera je ukázkou jeho radikálně materialistického zaměření,“ uvedla v komentáři televize Phoeinix z Hong-kongu.

Na transplantaci ledvin čeká v Číně ročně milión lidí, ale jen 10 000 se jí dočká. Nepoměr mezi nabídkou a poptávkou prohlubuje fakt, že do země jezdí cizinci, kteří si nechávají transplantovat ledviny od čínských dárců. Do nelegálních transplantací a prodeje orgánů jsou zapleteni i zkorumpovaní zdravotníci a úředníci.

Loni japonská televize informovala o tom, že do Číny odcestovala skupina "transplantačních turistů", kteří za nové ledviny zaplatili v přepočtu kolem 1,4 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám