Hlavní obsah

Bakterie krvácivého průjmu je nová a v neznámé mutaci

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek podle agentury AP oznámila, že bakterie EHEC, která usmrtila už 18 lidí, se vyskytuje v dosud neznámé mutaci a je asi živočišného původu. Jde prý o mutanta dvou různých bakterií E.coli. Expertka WHO na bezpečnost potravin Hilde Kruseová agentuře AP řekla, že jde o unikátní kmen, jenž dosud nikdy nebyl u pacientů zjištěn.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli (EHEC)

Článek

Bakterie EHEC má na kontě již 18 životů a počet nakažených jde do tisícovek. Podle německých úřadů je původcem nákazy, která se šíří Evropou, bakterie EHEC serotypu O104:H4. Světová zdravotnická organizace nyní oznámila, že se bakterie vyskytuje v dosud neznámé mutaci.

Kruseová z WHO řekla, že neustálé genové mutace u bakterií nejsou neobvyklé. Podle ní k výměnám genů snadno dochází jak u lidí, tak i u zvířat a podobně jako u viru Eboly mohou někdy i zmutované bakterie přeskočit ze zvířete na člověka.

"Měli bychom počítat s živočišným zdrojem," řekla odbornice. "Mnohá zvířata jsou hostiteli různých typů E.coli produkujících bakteriální jedy," dodala Kruseová.

Zmutovaná bakterie napadla možná více než dva tisíce lidí, převážně Němců. Přitom téměř u pětiny z nich se následně projevilo nebezpečné ledvinové onemocnění označované jako hemolyticko-uremický syndrom (HUS). Jenom v Německu bylo ve středu evidováno 1064 už potvrzených případů napadení EHEC.

Tamní úřady proto varovaly před konzumací čerstvých okurek, rajčat a hlávkového salátu, které někteří považují za původce nebezpečné bakterie. Jiní zase za zdroj bakterie považují kontaminovanou mrvu, kterou se zelenina hnojí.

Počet nakažených roste

Rovněž Velká Británie hlásí v souvislosti s novým typem E.coli nárůst počtu nakažených. Zatímco ještě nedávno se hovořilo o třech lidech, ve čtvrtek tamní Úřad na ochranu zdraví oznámil, že se jedná o sedm lidí.

Spojené království se tak řadí mezi nejpostiženější země za Německo, Švédsko, které hlásí 47 nakažených a Dánsko, jež zaznamenalo 17 případů. Několik případů nebo podezření na onemocnění bylo zaznamenáno také v Nizozemsku, Francii, Švýcarsku, Rakousku, Španělsku či USA. Většinou jde o osoby, které se nedávno vrátily z Německa.

Kvůli současné situaci sáhlo zatím k nejradikálnějšímu opatření Rusko, které od čtvrtka zastavilo dovoz zeleniny z Evropské unie. Eurokomisař pro spotřebitele a zdraví John Dalli to označil za nepřiměřené opatření.

Reklama

Související články

Španělsko zuří kvůli okurkám, chce náhrady

Španělsko rozhněvaly mylné výroky o smrtící nákaze, jež se šíří z okurek pěstovaných v jeho jižních regionech. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že v důsledku...

Výběr článků

Načítám