Hlavní obsah

Umučený třináctiletý chlapec se stal symbolem revoluce v Sýrii

Dará
Aktualizováno

Revoluce v Sýrii má svého mučedníka - teprve třináctiletého chlapce. Rodina Hamzy Chátiba z vesnice u jihosyrského Dará jej ve středu pohřbila poté, co jí tělo vrátily státní úřady. Hoch byl podle rodiny a aktivistů mučen. Syrští vojáci také ve čtvrtek ve městě Rastan zastřelili nejméně 15 civilistů, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pohřeb třináctiletého chlapce, který se stal symbolem protestů v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Chlapec z jihu Sýrie měl kromě ran po třech kulkách na těle četné podlitiny, stopy po bičování a mučení elektrickým proudem, měl také zlomený krk a uříznutý penis. Vláda obvinění z mučení popírá.  Podle vlády byl chlapec zastřelen a okolí ran mu zhnisalo. Další zranění jsou ale výmysly konspirátorů, tvrdí Damašek.

Hamza byl bezpečnostními silami zadržen ve své vesnici Džiza 29. dubna. Od té doby ho rodina neviděla. Mrtvé tělo chlapce jí úřady doručily až minulý pátek s varováním, aby příbuzní drželi jazyk za zuby.

Foto: Profimedia.cz

Zabitý třináctiletý Hamza

Chlapec měl na těle množství ran po mučení. Kromě popálenin po cigaretách tělo neslo také stopy po mučení elektrickým proudem, monokly kolem očí, nespočet jizev, z nichž mnohé byly zjevně po bičování, měl zlomený krk, uříznutý penis, prokázaly záběry, které jako první ukázala televize Al-Džazíra.

Mezitím se na internetu objevilo množství videí oslavujících chlapce jako mučedníka, který zemřel za svobodu syrského lidu. Zpráva o umučení třináctiletého hocha se v Sýrii rychle rozšířila a už při víkendových protestech lidé křičeli jeho jméno, napsal britský list The Guardian. Opozice vyhlásila na jeho památku nadcházející pátek dětským dnem.

Režim syrského prezidenta Bašára Asada čelí dva měsíce mohutnému lidovému povstání. Protesty si vyžádaly nejméně 800 mrtvých, odhadovaly před časem agentury.

Masakr v Rastanu  

Syrští vojáci podle sdělení ochránců lidských práv ve městě Rastan zastřelili nejméně 16 civilistů. Od neděle v tomto městě podle aktivistů přišlo o život 72 osob. Čtvrteční  oběti zabili odstřelovači, uvedla to agentura Reuters. Rastan je dějištěm protestů a nepokojů už pátý den, armáda v něm nasadila i tanky.

Rastan leží v provincii Homs ve střední Sýrii, která je jedním z ohnisek nepokojů. Ve městě Homsu policie nakrátko zatkla i čtyři žáky, kteří přišli na jednu z demonstrací.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrské tanky ostřelovaly Homs

Sýrie pokračuje v tvrdém postupu proti rebelům v zemi. Čtvrt Bab Amro ve třetím největším syrském městě, miliónovém Homsu, ráno ostřelovaly tanky. Západní...

Sýrie popírá nálezy masových hrobů

V jihosyrském městě Dará byly nalezeny dva masové hroby obětí armádní razie vůči protivládním demonstrantům. Oznámily to agentury Reuters a AFP s odkazem na...

Výběr článků

Načítám