Hlavní obsah

Neodejdu, vzkázal Kaddáfí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí neopustí ani Libyi, ani vládu. Zopakoval to během pondělního setkání s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou, informovala agentura Reuters.

Článek

Koalice vedená Velkou Británií, Francií a USA tvrdí, že budoucnost Libye je možná jedině bez Kaddáfího. Ten znovu odmítl odstoupit, i když hlavní město Tripolis, které drží ve svých rukou, zažilo po měsících v pondělí první velký protest a OSN varovala, že v oblastech kontrolovaných Kaddáfím docházejí potraviny a léky.

Kaddáfího pondělní jednání se Zumou rozmetalo naděje na brzký konec konfliktu v Libyi, který začal v únoru lidovým povstáním proti vládě, jemuž se Kaddáfí tvrdě postavil, načež na něj zaútočili spojenci po přijetí rezoluce v Radě bezpečnosti OSN.

Povstalci podporovaní NATO nejsou schopni strhnout vítězství na svoji stranu a postoupit od východu k Tripolisu. Navíc se stále tvrdě bojuje o Misurátu západně od metropole. Povstalci odmítají uzavřít příměří, dokud Kaddáfí neodejde.

Muammar Kaddáfí, jenž je u moci 41 let, tvrdí, že jeho síly čelí ozbrojeným kriminálním živlům a radikálům z al-Káidy. Intervence NATO je v jeho očích akt koloniální agrese, jejímž cílem je dostat se k libyjské ropě. Tripolis tvrdí, že alianční nálety si vyžádaly 718 životů civilistů a dalších 4067 zraněných. NATO to odmítá. Zahraničním novinářům Tripolis na podporu svých tvrzení žádné důkazy o hromadném zabíjení neposkytl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám