Hlavní obsah

Mladić se začátku soudu nedožije, tvrdí obhájce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Obhájce bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče, který byl po letech skrývání minulý týden dopaden na severu Srbska, v pondělí podal odvolání proti vydání klienta před trestní tribunál v Haagu. Právník Miloš Šaljić tvrdí, že je Mladić tak nemocný, že zemře dříve, než proces začne.

Foto: Reuters

Ratko Mladić

Článek

Odvolání poslal obhájce poštou v 17:30, uvedl server rádia B92. Pondělní odvolání považují žalobci za zdržování. Chtějí ho vydat co nejrychleji.

Obhájce také požádal, aby zdravotní stav 69letého Mladiče, jehož prý v minulosti postihly dvě mrtvice, znovu posoudila lékařská komise, a to jiná než ta dosavadní. Chce tak dosáhnout zvrácení pátečního verdiktu bělehradského soudu, podle něhož Mladić může podstoupit převoz do Haagu a soud. [celá zpráva]

"Mladičův zdravotní stav je alarmující, hrozí nebezpečí, že se počátku procesu nedožije," řekl podle listu Blic Šaljíć. Mladičův syn Darko uvedl, že jeho otec trpí následky srdečního infarktu a mozkové mrtvice, má oslabenou pravou polovinu těla, vysoký tlak a anginu pectoris.

Choroby jsou chronické, tvrdí lékař, obhajoba to odmítá

Tým lékařů tvrdí, že Mladičovy choroby jsou spíš chronické než akutní a při podávání náležitých léků nic nebrání jeho převozu ani vyšetřování.

Obhájce proto požádal o vytvoření nové zvláštní lékařské komise, jež by posoudila "alarmující" zdravotní stav Mladiče.

Vydání může nastat do čtyř dnů

Proces vydání Mladiče do Haagu může trvat nejméně dva a nejdéle čtyři dny, řekl v pondělí bělehradské rozhlasové stanici B92 státní tajemník na ministerstvu spravedlnosti Slobodan Homen. Dodal, že chápe postoj Mladičova advokáta a rodiny, kteří poukazují na špatný zdravotní stav zadrženého. "Ale jeho zdravotní stav neposuzoval jeden lékař, nýbrž celé konzilium. To je fakt, všechno ostatní je marketing," řekl.

Bývalý armádní generál čelí obvinění z genocidy a válečných zločinů, mimo jiné z podílu na masakru více než 7000 muslimů ve Srebrenici v roce 1995. Mladić obvinění odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Generál Mladić s Radovanem KaradžičemVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Mladić bude vydán do Haagu, rozhodl srbský soud

Bývalý generál bosenskosrbské armády Ratko Mladić bude vydán k soudu do Haagu. Soud v Bělehradě ho v pátek uznal schopným čelit vydání a obviněním z genocidy...

Výběr článků

Načítám