Hlavní obsah

VV chtějí ministerstva obsadit straníky, Šmerdu možná nahradí Skokan

Právo, Jan Rovenský

Pokud Věci veřejné (VV) zůstanou ve vládě, budou chtít, aby čtyři ministerstva, která jim podle stanov náleží, byla obsazena straníky. Právu to v sobotu řekla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová, Radek John a Karolína Peak

Článek

To by znamenalo, že by se z čela resortu dopravy zřejmě odešel i Radek Šmerda, někdejší náměstek exministra Víta Bárty, který úřad nyní vede. Ve VV se již hovořilo o tom, že by se ministrem dopravy mohl stát poslanec za VV Petr Skokan.

O důstojném zastoupení VV ve vládě mluvila v sobotu řada delegátů. Podle Klasnové je nestraník Šmerda úředník. „Ministři by měli být členové VV, aby se mohli zodpovídat voličům. Neříkám, že má být nutně vyměněn, ale diskuse má být,“ řekla Právu.

Podle ní se v době, kdy Šmerda nastupoval, předpokládalo, že Bártovo očištění nebude trvat tak dlouho a že se do svého resortu brzy vrátí.

Také podle šéfa VV Radka Johna stav, kdy VV mají „dva a půl ministry“ ve vládě vyvíjí na zástupce véček v kabinetu velký tlak. Personálie chce strana nicméně řešit až příští týden ve středu na jednání koalice.

John trvá dále na tom, aby jeho strana měla ve vládě důstojné zastoupení a aby se bojovalo proti korupci. „VV by považovaly za totální zradu koaliční smlouvy, kdyby protikorupční opatření v rámci šetření nenastala."

Podle Johnova hlavního poradce Jana Kubáčka mezi další alternativy patří odchod do opozice a podpora vlády s tím, že by VV měly právo podpořit některé zákony, které nejsou z dílny ODS či TOP 09, ale navržené opoziční ČSSD.

John, jehož v neděli společně s jeho týmem místopředsedů budou kandidáti potvrzovat, ve svém kandidátském projevu přiznal, že VV nečekaly, že „parlamentní proces bude tak dlouhý a že koaliční partneři nebudou držet slovo“. Véčka prý podlehla přílišnému počátečnímu nadšení a neuvědomila si, že změny musejí přijít v řádu volebního období.

Podle něj identita strany v politickém středu, která obhajuje zájmy střední třídy, má smysl a klíčové jsou pro VV tři pilíře: spravedlnost, solidarita a sebevědomí.

„Reformy si musejí uchovat elementární férovost, nesmí být demotivující. VV mají plnit sociální pojistky ve vládě a garanta dlouhodobosti reformních opatření,“ uvedl John.

Doplnil, že pro VV je důležité, aby pevně zakořenily v regionech a místní politice a aby se „otrkala nová generace politiků“. Zdůraznil také boj proti korupci, eliminaci hazardu a udržení limitů těžby. Podle něj musí strana nabízet „věcná řešení bez ideologických klišé“.

John nevyloučil svůj návrat

Vyloučen není ani návrat předsedy Radka Johna do kabinetu. Ten sice již ve středečním Právu řekl, že by ve vládě premiéra Petra Nečase sedět nechtěl, v sobotu ale před novináři naznačil, že by se po personální přeměně kabinetu mohl vrátit. „Nikdy neříkej nikdy,“ prohlásil.

Johnova kandidátka na první místopředsedkyni strany Karolína Peake staronovému lídrovi VV poděkovala za to, že se „rozhodl opustit výslunní mediální hvězdy a spisovatele a klid vinného sklípku v Mikulově“.

Svůj vstup do kabinetu opět nevyloučila ani ona. O ní se uvažovalo jako o vicepremiérce pro boj s korupcí či o ministryni spravedlnosti.

Peake upozornila, že VV se nepodařilo řadu svých úspěchů mediálně prodat. „Pronásledují nás skandály, jakkoli jsou živené politickou konkurencí, ale můžeme si za ně my sami. Poškodil nás fakt, že jsme se stali stranou vládní a v době ekonomické krize,“ podotkla.

Podle Peake jsou véčka „nechtěným dítětem politické scény“, jelikož trvají na protikorupčním programu a obrušují pravicové hrany vládních reforem. „VV mohou nabídnout alternativu pro ty z pravicového a levicového smýšlení svou pragmatickou středovou politikou,“ dodala.

Delegáti konference schválili změnu stanov 197 hlasy ze 199. Registrovaní příznivci, tzv. véčkaři, budou mít menší vliv: budou rozhodovat o krajských lídrech kandidátek a o předsedovi. Menší význam také budou mít internetová referenda, jelikož už nebudou závazná, ale jen poradní. VV však bude moci vyhlásit i závazné referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám