Hlavní obsah

Jemen nasadil proti vzbouřencům letectvo

– Saná
Novinky,

Jemenské vládní síly nasadily proti vzbouřencům z kmene Hašídů letectvo. To bombardovalo území v provincii Naham asi sto kilometrů od metropole. O náletu informovali vzbouřenci. Počet obětí není znám, uvedly BBC a ČTK.

Foto: Yemen Army/Handout , Reuters

Jemenský voják

Článek

Letectvo bylo nasazeno poté, co milice šajcha Alího Saífa obklíčily tábor republikánské gardy v Nahamu, aby gardisté nemohli vyrazit do hlavního města na pomoc prezidentovi.

Kmenový vůdce Hámid Ásim agentuře Reuters řekl, že jeho lidé zabili velitele tábora, kterého se zmocnili. Několik gardistů také zranili. Ztratil přitom šest bojovníků.

Nasazení letectva ukazuje na další eskalaci konfliktu, který se tvrdě rozhořel v pondělí. Od začátku týdne si vyžádaly střety mezi vzbouřenci a vládními silami věrnými prezidentovi Alímu Abdulláhovi Salíhovi přes 80 lidských životů.

Boje se rozhořely poté, co Salíh o víkendu odmítl už třetí návrh na jeho odstoupení, který by mu zajišťoval beztrestnost. Poté opustili Saná vyjednavači ze zemí Perského zálivu. [celá zpráva]

K opozici se začátkem týdne přidal vlivný kmen Hašídů vedený šajchem Sádikem Ahmarem. Situace se vyostřila a v zemi de facto propukla občanská válka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám