Hlavní obsah

V hořícím skladu se 100 tisíci tunami ruské munice vybuchují granáty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ufa

Ve čtvrtek bylo evakuováno baškirské město Urman. V nedalekém skladu dělostřelecké munice číslo 99-1 vypukl požár a vybuchují tam dělostřelecké granáty ráží 152, 120 a 130 milimetrů. Je jich tam uloženo přes sto tisíc tun. Živel bude řádit minimálně tři dny. Tragédie si zřejmě vyžádala jednu oběť.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z ruského televizního kanálu NTV zachycuje hasičské vozy u Urmanu.

Článek

Jeden z představitelů města oznámil: „Jeden člověk zemřel, ne však ve skladech, ale při evakuaci.“ Jeho smrt ale není oficiálně potvrzena. Další člověk je nezvěstný.

K evakuaci 7000 lidí z Urmanu a sousedních vesnic se přistoupilo kvůli tomu, že střepiny z granátů mohou dolétnout do vzdálenosti až tří kilometrů. Navíc se oheň šíří směrem k městu, hoří les i několik domů.

Exploze každých 10 až 15 sekund

„V tuto chvíli se intenzita výbuchů snížila, jedna exploze přichází každých deset až patnáct sekund, ale předtím to byla nepřetržitá kanonáda,“ sdělil jeden z úředníků.

"Evakuace se týká všech obyvatel Urmanu a několika sousedních vesnic. Celkem bylo do bezpečí odvezeno asi 5000 až 7000 osob," řekl ruským médiím představitel baškirské vlády Ilchat Safuanov.

Prezident baškirské autonomní republiky Rustem Chamitov řekl ruským novinářům, že exploze mohou trvat až tři dny.

„V závislosti na zásazích hasičů mohou exploze trvat několik dní. Vzhledem k rozsahu požáru mohou být nasazena speciální letadla,“ uvedl zástupce operační komise. Letadla budou na sklad shazovat vodu a hasicí látky. Na místě jsou také speciální roboty.

Explodující munice vyrazila ve všech domech na základně okna, u některých také zničily střepiny vnitřní zdi a nábytek.

Podle místních úřadů požár vznikl samovznícením.

Vojenský prostor Urman se nachází asi 100 kilometrů od Ufy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám