Hlavní obsah

Vondráčková si stěžovala, že je málo v éteru. Hrajeme vás dost, vzkázal jí rozhlas

• Aktualizováno

Zpěvačka Helena Vondráčková si stěžuje, že Český rozhlas nehraje její písně. Podle jejího manžela a manažera Martina Michala jde o cenzuru. Vondráčková se nechala slyšet, že skladby, které zpívá, zlidověly a staly se národním bohatstvím, proto je má Český rozhlas pouštět. Rada Českého rozhlasu stížnost odmítla.

Článek

Vondráčková ve stížnosti píše o cenzuře a o povinnosti rozhlasu její tvorbu hrát. Podle místopředsedy rady Tomáše Ratiborského ale k žádnému porušení zákona ani statutu Českého rozhlasu nedošlo.

Ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová doplnila, že ostatní stanice písně interpretky hrají a ustanovení o využívání archivních fondů se vztahuje na rozhlas jako celek. Například v dubnu všechny stanice ČRo v souhrnu zařadily písně zpěvačky v 817 případech, což představuje 27 písní denně.

Podle průzkumu Českého rozhlasu z loňského roku jsou navíc její písně ohrané. Proto se stanice rozhodla pokračovat v rozhodnutí její písně nehrát, píší Hospodářské noviny.

"Národní kulturní bohatství"

„Některé mé písně jsou natolik oblíbené, že se o nich dá říci, že téměř zlidověly. Tím spíše jsem přesvědčena o tom, že se moje tvorba dá zařadit k národnímu kulturnímu bohatství, na jehož využívání se má Český rozhlas podílet,“ píše zpěvačka ve stížnosti adresované Radě Českého rozhlasu.

"Chceme upozornit, že dochází k cenzuře, což je dvacet let po revoluci divné," řekl Michal pro HN. Podle Michala jsou skutečným důvodem neshody trvající od roku 2008, kdy Radiožurnálu šéfovala Barbora Tachecí. Ta podle něj, když nastoupila, zakázala Karla Gotta i Vondráčkovou.

Jde o princip... a peníze, říká Michal

Nenávist k ní podle Michala nadále v rozhlase trvá. "Jde nám v první řadě o princip a samozřejmě nás to také ekonomicky poškozuje,“ říká Michal.

Český rozhlas Vondráčkovou skutečně nehraje od roku 2008. Podle průzkumu stanice byli totiž lidé jejími písněmi přesyceni. Stejný průzkum proběhl na posluchačích i minulý rok po její první stížnosti. Podle dat agentury Median byl výsledek obdobný.

Anketa

Chybí vám ve vysílání Českého rozhlasu tvorba Heleny Vondráčkové?
Ano
5,7 %
Ne
94,3 %
Celkem hlasovalo 37236 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám