Hlavní obsah

Čína omezí počet poprav

Peking

Čína zavedla nová pravidla, která povedou ke snížení počtu poprav, jichž je každoročně v zemi vykonáno nejvíce na světě. Nejvyšší lidový soud nařídil soudům nižší instance pozastavit provedení trestu smrti v případech, u nichž není třeba „okamžité vykonání“, upozornila BBC.

Foto: Profimedia.cz

V Číně každoročně vykonají více poprav než kdekoliv jinde na světě.

Článek

Čína v uplynulých letech zavedla množství opatření s cílem snížit počet hrdelních trestů, naposledy letos snížila počet zločinů, za které se ukládá trest smrti, z 55 na 13.

Nové nařízení se objevilo ve výroční zprávě nejvyššího soudu. „Pozastavte vykonávání trestu smrti na dva roky u všech případů, které si nevyžadují okamžité vykonání,“ píše se v dokumentu.

Zpráva nespecifikuje, které případy mají být okamžitě vykonány, ovšem vláda v minulosti nabádala soudce, aby byli přísnější u zločinů, jež se Peking snaží vykořenit.

Ti, na něž se vztahuje odklad, zřejmě už popraveni nebudou, uvedla BBC s tím, že lidem, kterým odloží vykonání popravy, většinou změní trest na doživotí.

Čínské úřady neudávají, kolik poprav bylo v zemi vykonáno. Organizace Amnesty International odhaduje, že jsou jich každoročně tisíce. Loni bylo hned po Číně nejvíce lidí popraveno v Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám