Hlavní obsah

Abbás hrozí jednostranným vyhlášením nezávislosti Palestiny

Novinky,
Rammalláh/Washington

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve středu tvrdě zareagoval na úterní vystoupení izraelského premiéra. Benjamin Netanjahu v něm odmítl ustavení palestinského státu v hranicích roku 1967. Abbás pohrozil, že pokud nepokročí mírová jednání, vyhlásí samostatnost jednostranně a požádá OSN o uznání palestinského státu, uvedla BBC

Článek

„Naší první volbou je jednání, ale nedojde-li do září k pokroku, půjdeme do Spojených národů,“ řekl Abbás palestinskému legislativnímu výboru v Rammalláhu. "Naším cílem není izolovat Izrael nebo mu upřít legitimitu. Nepůjde o akt teroru ani jednostranný akt," dodal.

Netanjahuovo vystoupení v Kongresu podle něj „nepřinášelo nic, na čem by se dalo stavět“. Někteří palestinští představitelé dokonce označili projev izraelského premiéra za vyhlášení války.

Palestinský vyjednavač Saíb Irikát řekl, že to vypadá, že Izrael nechce být partnerem pro mír v regionu a že Netanjahu diktuje výsledky ještě předtím, než jednání začala. „Diktuje, že osady mu zůstanou a budou se rozrůstat, a požaduje, aby Palestinci byli demilitarizovaní“.

Netanjahu je nerealistický, kritizuje jej izraelský tisk 

"Netanjahu velmi dobře ví, že podmínky, které včera stanovil pro mírový proces, jsou předem ztraceným případem," napsal komentátor deníku Maariv Ben Caspit. "Na světě se nenajde jediný Palestinec, který by je akceptoval, žádný arabský stát na světě je nepodpoří, nikdo v Evropě je nebude brát vážně, jenom rozčílí Baracka Obamu," citovala z jeho komentáře ČTK.

Netanjahu sliboval ochotu, ale neprojevil ji

Netanjahu v Kongresu uvedl, že Izrael projevil „ochotu dělat bolestné kompromisy“. Poté však odmítl návrat k "nehájitelným" hranicím z doby před Šestidenní válkou z roku 1967, které požaduje za základ palestinského státu i americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Netanjahu řekl, že Izrael bude „velkorysý k rozloze palestinského státu, ale velmi tvrdý ohledně toho, kde povede hranice“. Je tvrdší než Hamás. [celá zpráva]

Netanjahu dále odmítl návrat palestinských uprchlíků na území Izraele i jakékoliv úvahy o dělení Jeruzaléma, z jehož východní části chtějí mít Palestinci hlavní město svého budoucího státu.

Z dosavadních nezdarů mírových jednání obvinil Palestince a jejich neochotu uznat právo židovského státu na existenci.

Abbáse taky vyzval, aby přetrhal nově uzavřené spojenectví s radikálním Hamásem. Podle něj Izrael nemůže uzavřít mír s frakcí, která neuznala právo Izraele na existenci.

Pobouřený Hamás

Vůdce radikálního hnutí Hamás v pásmu Gazy Ismáíl Haníja řekl, že Netanjahuův projev odhalil "skutečnou tvář okupace... skutečnou tvář arogance podporované Američany".

"Musíme opustit iluzi zvanou jednání," dodal ještě.

Reklama

Výběr článků

Načítám