Hlavní obsah

NATO zesílilo nálety na Tripolis

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Letadla severoatlantického paktu podnikla v noci na úterý sérii vzdušných útoků na libyjské hlavní město. Podle zahraničních zpravodajů v Tripolisu jde o nejmohutnější nálety na město. Část útoků směřovala na komplex Bab Azizija, kde se ukrývá libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tripolis se otřásal výbuchyVideo: Reuters

 
Článek

V úterních ranních hodinách bylo v Tripolisu podle svědků zaznamenáno mezi tuctem a dvaceti explozemi. První byly slyšet z Kaddáfího komplexu, uvedl zpravodaj BBC Andrew North. Stoupal z něj hustý dým a byl odtamtud slyšet rachot rychlopalných protiletadlových děl. NATO přitom stále licoměrně tvrdí, že libyjský vůdce není terčem útoku.

Při vzdušných útocích přitom byl v komplexu zabit jeho nejmladší syn i s dětmi. [celá zpráva]

Pak následovaly další výbuchy v jiných čtvrtích města. Podle Northa se hotel po některých z nich otřásal v základech. Po každém výbuchu bylo slyšet přelétávající proudové letadlo.

Síly NATO umocní bitevní vrtulníky

Francie oznámila, že posílá útočnou kapacitu dvanácti bitevních vrtulníků. Do oblasti bojů je dopravil nosič Tonnerre. Podle listu Le Figaro má jít o bitevní vrtulníky Tigre a vrtulníky Gazelle.

Británie poté oznámila, že též může vyslat do oblasti bojů bitevní helikoptéry Apache, které by vzlétaly z nosiče HMS Ocean, což je v současné době největší loď britského námořnictva.

BBC upozorňuje, že nasazení bitevních vrtulníků naznačuje zintenzivnění kampaně. Používají se k útokům na tanky a obrněné transportéry. Jejich nasazení by mohlo definitivně otupit ostří Kaddáfího armády.

Británie má omezené síly poté, co zredukovala z úsporných důvodů své ozbrojené složky. Už nemá letadlové lodě a vyřadila i bitevní Harrierry GR 7, byť USA je v konfliktu používaly.

Útoky ze vzduchu byly podniknuty poté, co je oznámila Francie. Británie zase uvedla, že by mohla v oblasti rozmístit bitevní vrtulníky, aby se posílila útočná kapacita.

Reklama

Výběr článků

Načítám