Hlavní obsah

České republice stále kraluje Windows XP

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenějším operačním systémem v České republice je stále Windows XP. Přestože se jeho podíl neustále snižuje, stále je nainstalován téměř na polovině tuzemských počítačů. Vyplývá to ze statistik analytické skupiny StatCounter.

Článek

Podle dubnových statistik StatCounteru mají XPčka v Česku 46,41% podíl. Druhým nejrozšířenějším systémem je Windows 7, který je nainstalován na 33,98 % tuzemských počítačů. Třetí příčku obsadila Vista se 14,09 %. První pětku pak uzavírá Mac OSX od společnosti Apple (2,86 %) a Linux (1,75 %).

Loni v dubnu měly XPčka podíl dokonce 58,48 %. Druhá příčka tehdy patřila Vistám (18,73 %), třetí Windows 7 (17,08 %), čtvrtá Mac OSX (2,52 %) a pátá Linuxu (1,82 %). Jak je tedy z dat patrné, zatímco XPčka výrazně ztrácí, Windows 7 je naopak na vzestupu.

Co se třech nejrozšířenějších operačních systémů týče, v prodeji je aktuálně už jen Windows 7. Ten je nabízen v několika různých edicích, které v podstatě rozhodují o jeho funkcích a zároveň i pořizovací ceně. Vybírat je možné z variant Starter, Home Premium, Professional a Ultimate.

Edice operačního systému Windows 7
Windows 7 Starter
Operační systém Windows 7 Starter je určen výhradně pro miniaturní netbooky, protože urychluje činnosti, které chcete provádět. Zajišťuje kratší čekání, méně klikání, ale i například méně potíží při připojování k sítím. Samostatně tato edice systému koupit nelze, můžete ji však zakoupit s novými netbooky s takzvanou OEM licencí.
Windows 7 Home Premium
Edice Windows 7 Home Premium je určena pro domácnosti. Běžným uživatelům by měla zjednodušit vytváření domácí sítě a sdílení všech oblíbených fotografií, videí a hudby. Můžete dokonce sledovat, pozastavovat, přetáčet a nahrávat pořady z televizoru. Oproti vyšší verzi Professional mu však chybí především pokročilejší funkce pro firmy, jako je například vzdálená správa počítače. Systém je nabízen v 32bitové i 64bitové variantě.
Windows 7 Professional
Verze operačního systému Windows 7 Professional je určena především pro firemní nasazení. Je v ní možné snadno obnovovat data pomocí automatického zálohování v síti. Mimo kancelář umožňuje bezpečnější připojení k firemním sítím pomocí funkce Připojení k doméně.Jednou z největších předností této edice je ale speciální doplněk Windows XP Mode, který pomáhá řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací. Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím vizualizovaných XPček.Na rozdíl od Vist, ve kterých byl použit nepříliš povedený režim kompatibility, by tak měly jít bez problémů spouštět i starší programy, aniž by uživatel musel shánět jejich novější verze. [celá zpráva]
Windows 7 Ultimate
Nejvýkonnější edicí operačního systému Windows 7 je verze Ultimate. Ta v podstatě kombinuje všechny funkce systémů Home Premium a Professional. Navíc nabízí vyšší zabezpečení díky možnosti zašifrovat data na pevném disku pomocí technologie BitLocker a BitLocker To Go. Pro domácí použití však plně postačí systém Home Premium, který je i výrazně levnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám