Hlavní obsah

Klausovi přivezli do Baku studentům bohemistiky české knihy

Novinky, Miroslav Benč (Baku)
Baku

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií darovali ve středu v ázerbájdžánské metropoli Baku tamním studentům bohemistiky desítky knižních titulů v češtině. Stalo se tak na Slovanské univerzitě v Baku v rámci státní návštěvy prezidentského páru v této zakavkazské zemi. Mezi knihami nechybí beletrie, slovníky či učebnice českého jazyka pro cizince.

Článek

Bohemistiku studuje v Ázerbájdžánu asi padesát studentů. „Překvapilo mě, jak rozsáhlá je výuka bohemistiky na Slovanské univerzitě v Baku, kolik studentů se učí češtinu a jak ji znají. To je ostrůvek jistých znalostí o České republice a naší povinností je, abychom to maximálně podpořili,“ řekl Klaus na univerzitě.

Prezidentskému páru se v aule univerzity dostalo nadšeného přivítání. Především studentky bohemistiky dokonce zazpívaly píseň Děti ráje od Michala Davida. Česká delegace přitom nadšeně tleskala do rytmu.

„Člověk netuší, že tady něco takového tady budou znát. Druhou otázku by si člověk kladl, jestli to má být ta hlavní česká hudba, kterou mají znát, ale to je druhá věc, já myslím, že o to v podstatě nejde,“ dodal pobaveně Klaus.

Všichni studenti chtějí vidět Prahu

Bohemistiku v Baku studuje asi padesát studentů, převážně dívek. „Studuji češtinu dva roky. Vybrala jsem si ji, protože Česká republika je opravdovým centrem Evropy, je známá svou kulturou a historií. Ve studiu budu určitě pokračovat,“ říká jednadvacetiletá Šebnam.

A co je společným snem studentů bohemistiky? „Vidět Prahu je moje velká touha, nikdy jsem tam nebyla. Viděla jsem jen obrázky, ale moji přátelé tam žijí a říkali mi, že je Praha opravdu moc krásná,“ dodává Šebnam.

Sen se možná studentům brzy splní. Prezident totiž z univerzity odjel na setkání s podnikateli, kteří ho při návštěvě Ázerbájdžánu doprovázejí. Tam přání studentek tlumočil s tím, že se v Baku možná vzdělávají jejich noví manažeři a manažerky.

Nové knihy a učebnice s radostí dala do univerzitní knihovny Rosa Šafijeva, která bohemistiku učí: „V našich hodinách je použijeme všechny,“ říká a na dotaz, co by výuce ještě více pomohlo, odpovídá: „Chybí nám rodilý mluvčí na konverzace, bez toho se dál nedostanete. Dále pak audio a video nahrávky na praxi.“ Nutno dodat, že všichni studenti mluví česky velmi dobře, někteří excelentně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám