Hlavní obsah

Za pád airbusu může posádka, napsal Le Figaro a naštval vyšetřovatele

– Paříž

Francouzský deník Le Figaro přišel s tvrzením, že za tragédii airbusu A330, který se předloni zřítil do Atlantiku, může chyba posádky. Napsal to s odvoláním na zdroj z vyšetřovacího týmu, který zkoumá nedávno nalezené a vylovené černé skříňky. Vyšetřovatelé reagovali pohněvaně s tím, že na jakékoliv závěry je ještě příliš brzy.

Foto: Reuters

Podvozek havarovaného Airbusu A330-204 Air France

Článek

Společnost Airbus v úterý s vědomím francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA sdělila svým zákazníkům, že z první analýzy černé skříňky zaznamenávající údaje o letu nevyplývají žádná nová doporučení ohledně bezpečnosti modelu A330. Nevyloučila ale nějaké doporučení v budoucnu.

Vyšetřovatelé nicméně varovali před unáhleným sváděním viny za katastrofu na posádku a před unáhlenými závěry vůbec.

Druhá černá skříňka obsahuje záznamy rozhovorů v pilotní kabině během posledních dvou hodin letu. BEA sdělil, že analýza údajů ze skříněk potrvá několik týdnů.

Lovíte senzace, hněvali se na tisk vyšetřovatelé

Úřad reagoval hněvivě na materiál listu Le Figaro, který s odvoláním na vládní zdroje a lidi blízké vyšetřování napsal, že neštěstí zavinila chyba posádky. Deník dodal, že zatím není jasné, zda byla chyba důsledkem vlastního rozhodnutí posádky, nebo procedur společnosti Air France, které stroj patřil. Úřad označil toto tvrzení za senzacechtivé a předčasné.

Airbus se zřítil do Atlantiku předloni 1. června během letu z Ria de Janeiro do Paříže. Černé skříňky z něho byly vyzvednuty během nového pátrání začátkem tohoto měsíce z hloubky asi 3900 metrů. Rozbor jejich údajů by mohl pomoci odhalit příčinu neštěstí, jež dosud není známa.

Při neštěstí zahynulo všech 228 lidí na palubě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám