Hlavní obsah

Dobeš: Po maturitách zvážím setrvání ve vládě

Právo, Marek Přibil

Ministr školství Josef Dobeš považuje informaci o existenci tzv. koncepční rady uvnitř Věcí veřejných za nehoráznou. Podle něj není žádný důkaz pro to, že by VV prospěla jediná veřejná zakázka z jejich ministerstva. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Ve Věcech veřejných prý existuje paralelní řídicí orgán – Koncepční rada, která má zajistit pro stranu provize z veřejných zakázek. Vy, ministr školství, jenž spravuje miliardy, máte být takzvaným „Správcem Prahy 1“.

Já tuto informaci beru jako něco naprosto nehorázného! Uvedu protiargumenty a důkazy. Vít Bárta a Josef Dobeš jsou dva, možná jediní ministři, kteří když nastoupili, provedli radikální škrty ve svých resortech.

Vít Bárta zlevnil, srazil všechny zakázky o pět procent. Když jsem nastoupil já, tak jsem všem těm dodavatelům řekl, nebudou státní maturity, pokud nesrazí ceny o deset procent. Ušetřil jsem deset procent na státních maturitách a propustil jsem výrazně víc úředníků, než mi nařizoval sám ministr financí Kalousek. Od začátku roku šetřím na svém úřadu. Každý měsíc jeden a půl miliónu korun. A tyto peníze hodlám dát do regionálního školství. Jinými slovy, co jsme nastoupili, tak jsme státní rozpočty ořezávali a šetřili jsme.

Ale hovoří se o přihrávání zakázek.

Neexistuje jediná věc, že by se ukázalo, že na ministerstvech VV by byla jediná veřejná zakázka pro firmu ABL nebo jakékoli jiné firmy, kde by z toho měly Věci veřejné prospěch. Takže to jsou důkazy, co se deset měsíců dělo.

Je to dlouhodobá kampaň. A já se přiznám, že mě nejvíc znechucuje v politice věc, že tam není svědomí. Dovedu si představit, že Jaroslav Škárka je zklamaný. Ale je hranice, kterou on i Kristýna Kočí strašně překročili, a zveřejňují věci, které se nezakládají na pravdě.

Já mohu říct, že se proslýchá Sněmovnou, jaké peníze mohl dostat Jaroslav Škárka za to, co dělá. Sněmovnou se proslýchá, že Kristýna Kočí má švýcarské konto a podobně. Já mám pocit, že na tohle by se nyní měli zaměřit odborníci z Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Protože toto není vedeno jenom nějakou pohnutkou poškozovat Věci veřejné.

Působíte rozčarovaně. Zvažujete rezignaci?

Je to strašně demotivující, co se děje. To, že člověk tady otevře noviny a musí číst tři čtyři stránky lží a pak se scházet s kolegy a odpovídat novinářům, zatímco na věci faktické, které se mají dělat, není dost času. Znechucuje to, odvádí od práce.

Očekávám ale koncem června, že se všichni ministři sejdou a budeme hodnotit naše skutečné výsledky ve vládě. A také že dostaneme pomyslné vysvědčení od premiéra Nečase. A já se na to velmi, strašně moc těším, ale současně každý má svou volbu. A já se velice vážně zamyslím, jestli chci setrvat v této vládě. A jestli se chci po státních maturitách podílet na další práci, která by měla být ku prospěchu společnosti.

Véčka by se s aktuálními 2,5 procenta preferenčních hlasů nedostala do Sněmovny, vláda nemá u veřejnosti podporu. Zvažujete, že koaliční projekt okamžitě opustíte a kabinet nepodpoříte?

Nepochybně koaliční projekt neopustíme kvůli preferencím, kvůli nim jsme nešli do vlády. Nešel jsem do vlády, abych tady vydržel x let. Já jsem přišel něco dělat. Preference nejsou problém. Skutečný problém je, že zvažujeme, jestli nějaké reformy skutečně probíhají.

Proč by Bárta, údajně „superguru“ tajné rady VV, investoval tak mnoho peněz do strany, pokud by se mu neměla „investice“ vrátit?

Ano, jsou dvě možnosti. Říct, že Vít Bárta je zločinec, který tady roky připravoval tohle. Nebo je možné říct, že Vít Bárta je lehce blázen, že hodlá měnit politiku a hodlá ji učinit lepší, a proto vstoupil do Věcí veřejných. Najděme jediný skutečný důkaz, že ten Bárta je zločinec. Já mohu doložit x důkazů, že Bárta je právě ten blázen, který věří, že českou politiku je možné změnit.

Takže naprosto popíráte existenci rady, jejímiž členy měli být i Kateřina Klasnová, Karolína Peake či Jaroslav Škárka, vaši kolegové z komunální politiky?

Popírám rady, popírám dokumenty, popírám to, že by se někde zakotvilo, že budou provize z nějakých zakázek. Nikdy nebyly. Na druhou stranu se přiznám, že ve společnosti Karolíny Peake a Katky Klasnové je mi dobře, protože já jsem vstupoval do politiky v Praze 1, byl jsem s nimi v zastupitelstvu. A byli jsme bojovníci s větrnými mlýny. Byli jsme těmi, kteří měli odvahu vystoupit proti exstarostovi Filipu Dvořákovi. A tady mi bylo ctí být ve společnosti s Katkou a Karolínou. Na druhou stranu je třeba na férovku říct, že když mělo jít do nějakých těžkých soubojů s bývalým starostou Prahy 1, tak Jaroslav Škárka to neustál psychicky a nikdy na zastupitelstvu nevystoupil.

Objeví se v médiích další nahrávky z lůna VV?

Já si myslím, že ta kampaň je dlouhodobá a bude pokračovat, protože má za cíl rozvrátit Věci veřejné. Deset měsíců byl připravován puč, který měl smést Petra Nečase. Pro mě je nyní nejvíc znechucující na této situaci to, že se objevila velká kauza s možným úplatkem za půl miliardy, kauza ohledně pandurů a rakouské firmy Steyr, kdy manažer povídá, co měl říci pan Dalík. O tom se psalo den, možná dva a pak to překryl soukromý mejdan u pana Bárty. Ale pro mě je neskutečné to, že pan Dalík odmítl cokoli říkat novinářům, stejně tak expremiér Topolánek, a o tom se už nepíše, ale máme zato tři stránky nesmyslných vyjádření Jaroslava Škárky.

Jestliže bývalá ministryně obrany řekla, že netušila, když vstoupila do vlády, že jí premiér asi dával lístek do Palerma, to je výrok, který by měl být velmi zkoumán. A měli bychom se jím zaobírat. Místo toho šéf poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík chce rozebírat nějaké financování VV a bavit se o něm.

Předložíte účetnictví, jak TOP 09 požaduje?

Jako každá strana dáváme zprávy do Sněmovny, jsme připraveni nadstandardně ukázat účetnictví. Ale rádi bychom, aby to udělali i naši koaliční partneři. Pojďme to otevřít a pojďme si to ukázat. A já si myslím, že možná pak se najednou o financování stran najednou vůbec nebude chtít nikdo bavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám