Hlavní obsah

Policie stíhá 14 komisařů z magistrátu, za úplatky zařizovali řidičáky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Petr Nový

V souvislosti s pondělím zásahem policistů z protikorupčního oddělení kriminalisté zahájili stíhání čtrnácti zkušebních komisařů z pražského magistrátu. Podle detektivů zařizovali žákům autoškol za úplatky bezproblémové získání řidičských průkazů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Obvinili je z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až osmileté tresty vězení," sdělil v úterý mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Z podplácení pak policisté viní šest provozovatelů autoškol.

Radnice v současnosti na odboru dopravně správních agend zaměstnává celkem 19 zkušebních komisařů. Policisté provedli razii v autoškolách na několika místech v Praze v pondělí. [celá zpráva]

Neprováděli hodnocení znalostí a dovedností žáků na základě výsledků jednotlivých zkoušek, ale zkoušku vyhodnocovali výsledkem 'prospěl' na základě poskytnutí úplatku.
mluvčí policie

Komisaři brali podle Skřepka od podnikatelů úplatky v hodnotě od 2000 do 15 000 korun.

"V rámci provádění zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o řidičské oprávnění pak neprováděli hodnocení znalostí a dovedností žáků na základě výsledků jednotlivých zkoušek, ale zkoušku vyhodnocovali výsledkem 'prospěl' na základě poskytnutí úplatku," uvedl Skřepek.

Údajné uplácení v souvislosti s řidičskými průkazy mohou policisté podle mluvčího prokázat od počátku letošního roku, pravděpodobně však fungovalo dlouhodobě. Oprávnění za peníze tak získaly nejméně desítky lidí. "Policie zadokumentovala deset případů předání úplatku," řekl Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám