Hlavní obsah

Strauss-Kahn prý v době útoku na pokojskou v hotelu už nebyl, na kauci ho nepustí

Paříž
Aktualizováno

Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, obviněný ze sexuálních deliktů včetně útoku na pokojskou, stanul v pondělí před newyorským soudem, uvedla BBC. Sod rozhodl, že jej na kauci nepustí, protože by mohl uletět. Obhajoba se chystá dokázat, že obviněný v době údajného útoku v hotelu již hodinu nebyl.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

Advokáti obviněného, kterému se ve Francii i jinde přezdívá DSK, prý vypracovali časový plán, kde se v osudný den jejich klient nacházel. "Údajně opustil hotel v poledne, tedy hodinu před tím, než se měl dopustit údajného útoku na pokojskou," uvedla na svých internetových stránkách francouzská rozhlasová stanice RMC.

Podle stanice Strauss-Kahn v poledne požádal o účet za hotel a vrátil klíče na recepci. Poté se setkal s dcerou, s níž poobědval v jisté newyorské restauraci. "Obhajoba se chystá předložit věcné důkazy a svědectví o tomto obědě," uvedla RMC.

Soudkyně Melissa Jacksonová sdělila předvolanému dvaašedesátiletému francouzskému politikovi, z čeho je obžalován. V sobotu se podle žalobců dopustil pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu na zaměstnankyni newyorského hotelu, kde byl ubytován.

Dvaatřicetiletá pokojská, která Strausse-Kahna obvinila ze sexuálního útoku, ho v neděli oficiálně identifikovala jako útočníka mezi šesti muži, kteří před ní byli seřazeni. Má jít o Afroameričanku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéf MMF byl obviněn ze sexuálního napadení pokojské v hotelu SofitelVideo: Reuters

Po obědě si obviněný vzal taxík na letiště, kde teprve zjistil, že v hotelu zapomněl jeden ze svých mobilních telefonů. Zavolal z letiště na recepci, aby se ujistil, že mu bude vrácen. Právě tento hovor umožnil policii, aby ho lokalizovala a zadržela, což dnes ráno potvrdila podle RMC newyorská policie.

Původně měl být před soud předveden už v neděli, avšak policie si podle BBC vyžádala povolení k získání dalšího důkazního materiálu založeného na DNA. Právník William Taylor novinářům před manhattanským soudem řekl, že klient "souhlasil s provedením vědeckého a forenzního šetření".

Strauss-Kahnovi hrozí další žaloba

Žalobu na Strausse-Kahna hodlá také podat francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová. Tvrdí, že na ni sexuálně zaútočil v roce 2002. Žena, které je dnes 31 let, o tom už mluvila v jednom televizním pořadu v roce 2007. Řekla, že šéf MMF byl "jako šimpanz v říji" a že s ním musila poprat, aby se ubránila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám