Hlavní obsah

Žalobce Mezinárodního trestního soudu chce zatykač na Kaddáfího a jeho syna

Haag

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo v pondělí oznámil, že chce, aby byl vydán zatykač na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské tajné služby Abdulláha Sanusiho. Podle něj jsou odpovědní za „systematické útoky“ na civilisty. O jeho návrhu musejí ještě rozhodnout soudci ICC.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo

Článek

Ocampova kancelář už dříve uvedla, že prošla na 1200 dokumentů a padesát rozhovorů se svědky a znalci.

„Důkazy ukazují, že libyjské bezpečnostní síly vedly široce rozšířené a systematické útoky proti civilistům a (důkazy) také vedly k identifikaci těch, kdož nesou hlavní zodpovědnost za tyto zločiny,“ stojí v prohlášení kanceláře žalobce podle BBC.

Podle ní tu jsou i relevantní informace o možných válečných zločinech, když se situace eskalovala a přerostla ve válečný konflikt. Je i podezření, že se znásilňovalo a že se zabíjeli lidé ze subsaharské Afriky mylně považovaní za žoldáky. Těchto činů se měli dopustit vzbouřenci.

Libyjská vláda už dříve oznámila, že vydání zatykače bude ignorovat. Ministr zahraničí Chálid Kaim řekl, že soud je „dítětem Evropské unie vytvořeným pro (souzení) afrických politiků a vůdců“ a jeho praktiky jsou podle něj sporné. Stejně jako většina afrických zemí a USA, Libye soud neuznala.

Reklama

Související články

Kaddáfího syna pohřbili se třemi vnoučaty

V libyjském hlavním městě Tripolisu byl v pondělí pohřben nejmladší syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Arab, který v sobotu zahynul při náletu...

Výběr článků

Načítám