Hlavní obsah

Špionáž českých diplomatů dokazují Ukrajinci videozáznamy

Ukrajinské ministerstvo zahraničí odmítlo jakoukoli souvislost případu dvou údajných českých špionů, které se v pátek místní úřady rozhodly vyhostit ze země, s kauzou ukrajinského exministra Bohdana Danylyšyna, který získal v České republice politický azyl. Kyjev obviňuje vyhoštěné z vyzvídání informací o zbrojním průmyslu, a jako důkaz zveřejnil videonahrávky jejich schůzek.

Článek

Do souvislostí s azylem pro Danylyšyna, stíhaného na Ukrajině za zneužití funkce, dal případ dvou údajných českých špionů český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Souvisí to nejspíše s tím, že my jsme nedávno nikoho nevyhostili, ale naopak zde jednoho jejich občana ponechali," řekl v pátek ministr telefonicky ČTK z gruzínské metropole Tbilisi.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí slova českého ministra odmítlo. Mluvčí ministerstva Oleh Vološyn podle ukrajinského tisku řekl, že vyhoštění českých diplomatů odpovídá mnohaleté praxi, podle níž Ukrajina v případě protiprávní činnosti dělá vše pro to, aby podobnému jednání zamezila.

Ukrajinská kontrarozvědka zveřejnila zároveň fotografie a filmové záběry, které mají špionážní činnost dvou pracovníků české ambasády v Kyjevě dokládat.

"A protože diplomaté požívají imunity, nebyli na ukrajinském území pohnáni k odpovědnosti, ale vyhoštěni," dodal mluvčí. "Pokud jde o Danylyšynovu kauzu, pak tento případ nikdy nebyl faktorem, který určoval naší pozici vůči oficiálním úřadům v Praze," konstatoval Vološyn.

Dva pracovníky české ambasády v Kyjevě ukrajinské ministerstvo vyhostilo s argumentem, že s pomocí dvou placených ukrajinských spolupracovníků získávali informace a dokumenty o ukrajinském zbrojním průmyslu. Zajímali se prý rovněž o vývoj nových zbraní a o zakázky ukrajinských zbrojovek pro Rusko. Oba údajné informátory českých diplomatů ukrajinská kontrarozvědka SBU odhalila a zadržela.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina vyhostila dva české diplomaty

Ukrajina vyhostila dvojici českých diplomatů. S odkazem na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí to v pátek uvedla tamní agentura Unian. Podle šéfa české...

Výběr článků

Načítám