Hlavní obsah

Poslední velké zrychlení internetu přes pevnou linku započalo

Novinky, mif

V České republice tento týden odstartovalo jedno z posledních velkých zrychlení internetu přes telefonní linku. Pomocí technologie Adsl se lidé přes pevnou až doposud připojovali maximální rychlostí 16 Mb/s, díky novému standardu Vdsl tato hodnota vzroste až na 25 Mb/s. Operátoři přitom novinku chtějí nabízet za stejnou cenu, kolik lidé zaplatili za pomalejší rychlosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Technologie Vdsl dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi budou rychlosti jiné.

Koncovým zákazníkům umožní Vdsl připojení o rychlosti až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. V České republice ji ale nebudou moci využít všichni. Na rozdíl od Adsl totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít jí tedy budou moci pouze uživatelé vzdálení maximálně 1,3 km. Standart Adsl přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii Vdsl měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Technologie Vdsl ale není zpětně kompatibilní s Adsl připojením. Aby mohli zákazníci používat rychlejší internet, budou muset vyměnit své stávající internetové modemy za nové, které budou Vdsl podporovat.

Vdsl u českých operátorů

Finální nabídku tarifů již představila společnost O2. „Stávající zákazníci získají rychlejší internetové připojení za stejnou cenu, kterou v současné době platí za využívání internetu na doma. Při uzavření závazku na 12 měsíců dostanou potřebný modem za 1 Kč,“ uvedl marketingový ředitel O2 Aleš Veselý.

Rychlejší internet si samozřejmě mohou pořídit i noví zákazníci. „V novém portfoliu si zákazníci mohou vybrat z uvedených VDSL tarifů. Nejvyšší varianta nabídne stahování dat až 25 Mb/s a odesílání až 2 Mb/s. Ke službě je nabízen VDSL Wi-Fi modem k bezdrátovému pokrytí domácnosti za 999 Kč včetně DPH,“ řekl marketingový ředitel O2 Aleš Veselý.

Rozšířit nabídku plánuje ale i Vodafone a T-Mobile. „Ano, zavedení technologie Vdsl zvažujeme,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová s tím, že bližší podrobnosti zatím nemůže sdělit.

"V současné době službu našim firemním zákazníkům nabízíme v testovacím provozu, ale v budoucnu určitě chceme tuto službu nabídnout všem zákazníkům Vodafonu," řekl ČTK David Duroň z Vodafonu s tím, že cena nového připojení nebude vyšší než u současné nabídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám