Hlavní obsah

Klaus udělá, co mu řeknu, kasá se Bárta na další nahrávce

Právo, Novinky, jas, map
Aktualizováno

Na internetu se objevila další z řady tajně pořízených kompromitačních nahrávek. Zachycuje jednání vedení VV v čele s Vítem Bártou. Na záznamu hovoří například i Kristýna Kočí, která byla před časem ze strany vyloučena. Bárta se v hovoru mimo jiné chlubí tím, že prezident Václav Klaus mu jde takříkajíc na ruku a udělá, co mu Bárta řekne.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus s Vítem Bártou

Článek

"Prezident zničil Pavla Béma, prezident zničil spoustu lidí, kteří tu byli. Tomu prezidentovi nejde naskakovat na všechno. (...) Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl dobrý, špatný, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. (smích) On je prostě jako sebestřednej," svěřuje se Bárta kolegům.

"Tak přijeďte na Hrad a odvyprávějte mi, jaký je to na K9. Já zavolám a on řekne: přijeďte, až vám skončí schůzka. Dveře mám otevřený kdykoliv," tvrdí Bárta a pokračuje: "A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tim vidí nějakej svůj efekt. (...) On prostě nechtěl dohodu na K9."

Na schůzce se hovořilo například i o strategii při volbě stranického předsedy či financování strany.

"Sešli jsme se s Karolínou (Peake) a Radkem (Johnem) s tím, že jsme se dohodli na tom, že Radek s Karolínou to zvednou proti sobě, a podle průzkumů, který já jsem si nechal udělat, to vychází tak, že to Radek vyhraje," říká Bárta na nahrávce. "Bylo by zajímavý, kdyby jsi do toho šel i ty," opáčí jedna z přítomných žen. "Jedinej zajímavej duel by byl Radek versus Vítek," shodují se následně přítomní.

Schůzky se účastnili lidé, kteří po dubnové krizi ve vládě a VV zůstali ve straně a postavili se po bok Víta Bárty: Kateřina Klasnová, poslanec Viktor Paggio či ministr školství Josef Dobeš. A rovněž dnes již vyloučený a funkcí zbavený místopředseda Jaroslav Škárka.

Můžeme mít oba prezidenty

Bárta komentuje i pozici Johna: „Z mého pohledu je to tak, že dokud jsme bojovali o policejního prezidenta, tak ten Radek na špičce těch událostí byl a bylo to v pohodě. Já mám pocit, že všechny vánoční K9 s výjimkou jedný mý posraný schůzky s prezidentem… A to se pořád jako ta linka John-Havel, což teda mimochodem je pravda: John-Havel velmi dobře teďka funguje. I ve vztahu k zeleným i volbám v Praze se z toho rýsuje zajímavá podpora. A je to něco, kam já nesmím a kam musí Radek. A já to jako vyvažuji nahoru. A můžeme mít oba dva ty prezidenty.“

John: Jsou to kecy naší Betsy

„Máme další důkaz puče a rozbíjení Věcí veřejných. Jsou to mimořádně nechutné praktiky. Nemám na své straně Václava Havla. To jsou kecy naší Betsy,“ komentoval nahrávku v ČT předseda VV Radek John.

„To si rozhodně nemyslím, že by prezident dělal něco, co někomu na očích vidí. On vždy udělá to, co chce sám,“ dodal k slovům Bárty John.

Dobré vztahy Klause a VV ohroženy?

Je otázkou, do jaké míry naruší nahrávka dobré vztahy VV s prezidentem. Ten ve středu přijal na Hradě odstupujícího místopředsedu vlády Johna na jeho žádost. John pak nejen médiím, ale podle informací Práva ani na koaliční schůzce týž den večer neřekl, co vyplynulo s jeho schůzky s Klausem.

Klaus už před časem dal najevo, že za skutečnou hlavu véček nepovažuje Johna, ale právě Bártu. Ten na veřejnosti těžil z pověsti, kterou sám přiživoval, že s prezidentem má užší politické vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Bárta vzdal kandidaturu na předsedu VV

Vít Bárta nebude kandidovat na předsedu VV. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci. Podpořil zároveň současného předsedu Radka Johna, který několik hodin...

Výběr článků

Načítám