Hlavní obsah

Soud zakázal vyzvedávat z airbusu na dně Atlantiku další těla

Novinky, rei
Paříži

Francouzští záchranáři v Atlantském oceánu nesmí z mořského dna vyzvednout další těla obětí nehody airbusu Air France, který se do vody zřítil během nočního přeletu před dvěma lety. Rozhodla o tom dvojice soudců v Paříži poté, co se první dvě vyzvedávaná těla cestou k hladině rozpadla.

Foto: Reuters

Křídlo havarovaného Airbusu A330-204 Air France

Článek

Těla až sta obětí největší letecké katastrofy francouzských aerolinií tak pravděpodobně zůstanou na věky pod hladinou. Podle soudců Sylvie Zimmermanové a Yanna Daniella by mohlo být jejich vyzvednutí příliš traumatizující pro pozůstalé. Verdiktem reagovali na vyzvednutí prvních dvou těl z minulého týdne.

Foto: Reuters

Koláž fotografií trosek Airbusu A330-203 Air France

„Abychom uchránili jejich důstojnost a z úcty k rodinám, které za ně truchlí, neměly by být pozůstatky vyzvedávány. Zatímco jsou vykonávány testy na dvou již vyzvednutých tělech, aby se vidělo, zda mohou být identifikovány, žádná další vyzvednuta nebudou,“ prohlásili soudci.

Oběti zůstanou v sedadlech

Dvojice těl ještě připoutaná ke svým sedadlům byla z trosek letadla vyzvednuta minulý týden. Podle odborníků byla těla uchována v původní podobě díky chladu, tmě a tlaku v téměř pětikilometrové hloubce Atlantiku. Když je ale záchranáři vyzvedávali, těla se cestou k hladině v teplejších vodách a silnějších proudech rozpadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud zakázal vyzvedávat z airbusu na dně Atlantiku další tělaVideo: Reuters

Průzkumné kamery prokázaly, že připoutáno ve svých sedadlech zůstává množství lidí.

Z 228 osob, které v letadle cestovaly, jich 178 zůstává nezvěstných. Padesát těl plovoucích na hladině Atlantiku bylo vyzvednuto po nehodě z 1. června 2009.

Francouzské úřady mezitím také analyzují obsahy černých skříněk, jež byly také v nedávných dnech nalezeny během čtvrté pátrací mise, která byla avizována jako poslední. Podle odborníků jsou obě skříňky se záznamy letových dat v dobrém stavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám