Hlavní obsah

Člověk s transplantovaným obličejem: po letech jsem ucítil vůni lasagní

Novinky, Jakub Kynčl

Američan Dallas Wiens je první osobou v USA, která podstoupila úplnou transplantaci obličeje. V pondělí poprvé předstoupil spolu s hlavním chirurgem, Čechem Bohdanem Pomahačem před novináře a sám informoval o svém dojemném příběhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První Američan s transplantovaným obličejem se ukázal na veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

"Nejkrásnější momenty? Když jsem ucítili lasagne z nemocniční závodky, to bylo nezapomenutelné. Vonělo to opravdu, opravdu dobře," uvedl Wiens. Jeho zrak se lékařům bohužel zachránit nepodařilo, čich se mu však částečně vrátil.

Samozřejmě si Wiens také pochvaloval reakci své dcery, která mu po spatření jeho nové tváře řekla, že mu to velmi sluší. A vděk z mladého Američana srší celkově.

"Obličej už vnímám přirozeně a stal se mým vlastním. Nikdy nebudu schopen plně popsat, co mi celá ta operace přinesla. Jsem dlužníkem do konce svého života. Kdybych mohl vrátit čas před nehodu, neudělal bych to. Přinesla mi mnoho dobrého. Jsem teď lepším člověkem a své dceři dokonce i lepším otcem," uvedl Wiens.

Operace byla hrazena ze zvláštního grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 miliónu dolarů (57,6 miliónu korun) na výzkum transplantací, během kterého by měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám