Hlavní obsah

Američané budou smět vyslechnout tři bin Ládinovy vdovy

Novinky,

Američtí představitelé v noci na úterý uvedli, že Pákistán povolí Spojeným státům, aby vyslechly tři vdovy po šéfovi Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi. Podmínkou ale je souhlas zemí, ze kterých ženy pocházejí. Američané současně uvedli, že dvě jsou Saúdky a jedna je z Jemenu.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Jeden z amerických činitelů podle agentury AP uvedl, že USA očekávají, že přístup k bin Ládinovým manželkám získají brzy.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney v pondělí prohlásil, že Spojené státy mají o výslech trojice žen velký zájem. Doufají, že tak získají další informace o životě bin Ládina na útěku.

Jemenka Amal Saadová už Pákistánu prozradila, že bin Ládin žil v Abbottábádu sedm let. Napřed v poklidném domě v horách v kmenové oblasti Pákistánu, posledních více než pět let pak v domě v Abbottábádu, kde byl bin Ládin minulý týden zlikvidován. [celá zpráva]

Její tvrzení se však zatím nepodařilo ověřit

Američané současně zveřejnili jména dalších dvou vdov, která zadržují Pákistánci. Jsou to Saúdky Umm Hamzová a Umm Chalidová, uvedl pákistánský web The News.

Amal Saadová bude repatriována, uvedl list International Herald Tribune s odvoláním na pákistánského konzula v Jemenu Dijara Chána.

Žena spala v době útoku v bin Ládinově ložnici. Při zásahu vyběhla proti americkému komandu a chtěla muže bránit. Američané ji střelili do nohy. [celá zpráva]

Její rodina už byla informována, že bude repatriována. Čtvrtá vdova žije v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příprava bin Ládina na projevy (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

Bin Ládin však měl za svého života ještě více manželek, jeho druhá žena Chadídža Šarífová se s ním rozvedla na počátku devadesátých let. Jeden sňatek byl anulován hned po uzavření a další jedna nebo dvě ženy zemřely v roce 2001 během náletů na Pákistán.

Foto: Reuters

Bin Ládinův dům po akci USA

Jeho první ženou byla o dva roky mladší sestřenice Nadžva Ghanímová. Vzal si ji v 17 a měl s ní 11 dětí. Opustila ho před 11. zářím 2001. Ta mu zařídila sňatek s další ženou, která zřejmě zahynula při náletech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám