Hlavní obsah

Ministerstvo financí pozastavilo Sazce licenci, ta dál pokračuje v činnosti

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) rozhodlo, že pozastaví loterijní společnosti Sazka licenci. Uvedla to Česká televize. Následně celou věc potvrdil i mluvčí MF Ondřej Jakob.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

„Ministerstvo financí rozhodlo dnešního dne o dočasném zastavení provozování číselných loterií společností Sazka,“ sdělil mluvčí MF Ondřej Jakob. Důvodem rozhodnutí podle něj je, že loterijní společnost nevyplatila v zákonné lhůtě výhru v číselné loterii Sportka ve výši 103 412 732 Kč. Sazka měla zatím podle zpráv z kontrol Finančního úřadu pro Prahu 1 uhradit pouze menší část z této výhry.

Dočasné zastavení provozování je vydáno na dobu 30 kalendářních dnů a znamená, že uplynutím 15 dní od doručení rozhodnutí Sazce je společnost povinna zastavit přijímání sázek na číselné loterie. „Sazka však může podat proti předmětnému rozhodnutí do 15 dní od doručení rozklad, v tomto případě teprve rozhodnutím ministra financí o rozkladu se stává rozhodnutí o dočasném zastavení pravomocné a vykonatelné,“ doplnil Jakob.

Pokud Sazka výhru vyplatí do stanoveného termínu, byl by to podle Jakoba důvod pro zastavení správního řízení.

Sazka: pokračujeme dál

Podle mluvčího Sazky Jana Tuny je toto rozhodnutí nepravomocné a umožňuje společnosti i nadále pokračovat v její činnosti, přijímat sázky a vyplácet výhry. "Sazka tak i nadále činí," zdůraznil Tuna. Pokud jde o nedoplacenou výhru, Tuna připomněl, že Sazka ji doplácí.

Podle Tuny je v současné době funkční většina terminálů. Mluvčí v rozhovoru pro ČT24 připustil, že Sazka zaregistrovala jistý odliv sázejících. Ten však není tak dramatický, jak je mnohdy prezentováno některými médii. Přesná čísla Tuna nicméně odmítl prozradit.

KKCG: zbavte se Hušáka

„Je to jasný důkaz toho, že Hušák nedělá nic pro záchranu Sazky, jak tvrdí svým akcionářům. Naopak loterijní společnost zcela systematicky poškozuje a likviduje. Dle našich informací měl Hušák nejen souhlas insolvenčního správce, ale i finanční prostředky na účtech, aby výhry po splatnosti byly vyplaceny v plné výši,“ informoval Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG Karla Komárka, s tím, že pro záchranu Sazky je nutné podání rozkladu, stejně jako co nejrychlejší zbavení se jejího šéfa Aleše Hušáka.

Problémy se splácením multifunkční haly

Sazka se nachází v insolvenci od března. Do ní se dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny.

Městský soud v Praze evidoval přes dva tisíce pohledávek vůči Sazce, jejichž celková hodnota převyšuje 41 miliard korun.

Městský soud v Praze rovněž rozhodl o úpadku společnosti Bestsport, která je provozovatelem multifunkční haly O2 arena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám